28.10.2021 - 18:31
|
Actualització: 28.10.2021 - 19:35
La delegació del govern de Catalunya a Suïssa ha organitzat avui un acte d’homenatge a Pau Casals coincidint amb els cinquanta anys del seu discurs a l’ONU. Diumenge, concretament, va ser l’aniversari de l’estrena de l’Himne per a les Nacions Unides a la seu de Nova York. Fou un encàrrec del secretari general Maha Thray Sithu U Thant per commemorar els vint-i-cinc anys de l’organització. A l’homenatge hi ha participat la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, que ahir es va reunir amb la secretària general d’Esquerra Republicana, Marta Rovira. Entre els assistents també hi ha l’ex-diputada de la CUP i exiliada a Ginebra, Anna Gabriel.
Durant l’acte, Alsina ha destacat la figura de Pau Casals, com una de les més destacades de la història de Catalunya. “Gràcies, mestre. El concert d’avui és en el teu honor”. També ha recordat la seva etapa a l’exili. “Casals es va veure obligat a abandonar Catalunya el 1939, quan les tropes feixistes ocupaven Barcelona. Viuria a l’exili durant la resta de la seva vida, però mai no va oblidar els seus compatriotes i dones”. Alsina també ha recordat la col·laboració del músic amb organitzacions internacionals i ciutadans privats per a recaptar aliments, roba i medicaments. La consellera ho ha traslladat al moment actual, recordant que molts catalans han trobat refugi a Ginebra. “Davant la persecució franquista, molts catalans van trobar refugi aquí. Ara també ho han fet acollint Marta Rovira i Anna Gabriel. Gràcies per ser-hi llavors i gràcies per ser-hi ara”, ha remarcat. Alsina ha conclòs recordant les paraules que va pronunciar Casals. “Viure no és suficient, hem de participar”.
El secretari general li va concedir la Medalla de la Pau de l’organisme, en reconeixement a la seva trajectòria personal i al seu compromís en defensa de la pau i els drets humans a través d’un llenguatge universal com la música. Casals va agrair la distinció amb un discurs emotiu que va iniciar amb les paraules «I am a Catalan» i que va culminar amb la interpretació del ‘Cant dels ocells’ al violoncel.
Pau Casals ha estat un dels millors violoncel·listes del segle XX, un reconeixement que també ha esdevingut internacional, situant-lo com un dels millors intèrprets i directors d’orquestra del seu temps. La seva biografia és una lluita constant per la pau, la justícia i la llibertat, també en primera persona, perquè va patir l’exili fins a la seva mort a causa de la dictadura del general Francisco Franco.