Concert a l’Escala contra el parc eòlic marí Tramuntana

  • Les cinc entitats contràries demanen de fer una reflexió crítica del model de transició energètica a Catalunya

VilaWeb

ACN

14.05.2022 - 20:49

Cinc entitats contràries al projecte d’un parc eòlic marí Tramuntana han celebrat un concert a l’Escala (Alt Empordà) per mostrar-hi el rebuig social que, diuen, hi ha. Després de la manifestació d’ara fa un any, les entitats opositores al projecte engeguen una campanya d’accions per reclamar que es faci una reflexió crítica del model de transició energètica a Catalunya. Amb aquest concert, volen reivindicar la necessitat de conservar la biodiversitat de la zona on s’ha projectat el parc eòlic, i diuen que fa poc la Unió Europea va suggerir d’examinar si els aerogeneradors podrien afectar un espai natural proper que forma part de la Xarxa Natura 2000.

El concert s’emmarca dins la jornada ‘La Mar és vida’, que han organitzat la IAEDEN-Salvem l’Empordà, SOS Costa Brava, l’Associació Stop Macro parc eòlic marí de la Costa Brava Nord, el Fòrum l’Escala-Empúries, i l’Entesa de l’Escala-Debat Constituent, en col·laboració amb el músic Ramon Manent.

Les actuacions han començat a les set del vespre i s’allargaran fins a la matinada. Al concert hi actuaran més d’una vintena d’artistes i grups musicals, com ara Enric Casasses, Josep Tero, Neus Mar, Ballaveu, la Vella Lola, Mapa, Marcel Casellas i Alfons Rojo, Arjau Arrels Escalenques, Carme Callol, Eduard Cases o Teresa Tarrida.

Les actuacions musicals s’intercalen amb diferents parlaments i petits vídeos que han fet arribar artistes que no han pogut assistir-hi, però que hi donen suport. Entre ells hi ha Lluís Llach, Salvador Escribà (de la Salseta del Poble Sec) o Alidé Sans, de la Vall d’Aran i que acaba de publicar una cançó en contra de la candidatura pels Jocs Olímpics d’Hivern de 2030.

“Grans impactes”

El portaveu de la plataforma Stop Macro parc eòlic marí, Jordi Ponjoan, ha reclamat al govern espanyol que aturi el projecte pels grans impactes que, diu,  provocarà en una zona que “segons els científics, constitueix el patrimoni natural marí més important de Catalunya”. Ponjoan també s’ha dirigit a la Generalitat: “Escolteu la veu del territori que rebutja el macro projecte, perquè representa un model de transició energètica basat en la producció d’energia centralitzada i en els oligopolis”.

El concert d’aquest dissabte és el tret de sortida d’un seguit d’accions que es duran a terme les properes setmanes i que també inclou una exposició i venda d’obres d’art, els beneficis de la qual es destinaran a finançar les actuacions contra el parc eòlic marí.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor