“Salvem l’atenció primària”: concentracions a tot el país per a denunciar l’abandonament del sistema sanitari

  • És la primera convocatòria de moltes que es preveu enguany i amb què volen denunciar el deteriorament de l’atenció primària

VilaWeb

Redacció

09.02.2022 - 21:30
Actualització: 09.02.2022 - 21:42

El Sindicat d’Infermeria SATSE ha convocat concentracions per tot el país per a denunciar l’abandonament del sistema sanitari, que atribueix “als qui manen i no cuiden ni atenen les persones”. És la primera convocatòria de moltes que es preveuen enguany i amb què volen denunciar el deteriorament de l’atenció primària, que es tradueix en la sobrecàrrega de feina als centres i, de retop, en un augment en el temps d’espera dels pacients i un empitjorament de l’atenció i els tractaments. La convocatòria d’avui és prevista a les 10.30 de manera simultània a Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida, València, Alacant, Castelló, Palma i Sant Antoni de Portmany.

El sector també denuncia un empitjorament de la salut física, psicològica i emocional dels professionals sanitaris. Per això el Sindicat d’Infermeria convida que participin en les protestes tots els professionals, inclosos els fisioterapeutes, que tenen una situació precària, agreujada per la pandèmia del coronavirus.

El passat mes de setembre ja es van fer mobilitzacions semblants, com ara la protesta davant el congrés espanyol per a demanar una atenció i uns serveis més adequats per a la població. “Les manifestacions aniran augmentant d’intensitat amb l’únic objectiu que les administracions públiques i els partits polítics reaccionin i destinin els recursos i mitjans necessaris en allò que és realment important, com són la salut i el benestar general”, subratlla el sindicat. La pròxima convocatòria és el 22 de febrer davant els hospitals de tot el país.

Així mateix, exigeixen el desblocatge de la llei de la seguretat del pacient i que es possibiliti la jubilació anticipada voluntària per assegurar un relleu generacional adequat. També demanen que s’acabi la temporalitat i la precarietat laboral.

La portaveu del SATSE a Catalunya, Rosa Maria Famadas, explicava en una entrevista al 3/24 que les infermeres consideraven de deixar de fer hores extres i de doblar torns com a mesura de pressió per a posar fi al dèficit que arrosseguen d’ençà del 2008. Tot i això, també admetia que era una mesura difícil de dur a la pràctica, perquè la d’infermeria és una professió vocacional i “s’acaba anant a treballar quan un comandament diu que queda un servei descobert”. El sindicat també demana millores econòmiques i laborals per a atraure els 20.000 professionals que s’han format a Catalunya i se n’han anat a treballar fora.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor