21.05.2020 - 12:59
|
Actualització: 21.05.2020 - 13:10
L’Assemblea Nacional Catalana (ANC), la CUP, Endavant-OSAN, Alerta Solidària, Arran, Anticapitalistes, ateneus populars i Xarxes de suport mutu, entre d’altres, convoquen a concentrar-se cada dimarts a les 20.00 a les places de cada barri i ciutat ‘pels drets socials i pels drets polítics, en definitiva, perquè la crisi no la paguem les de sempre i entre totes puguem aprofitar l’oportunitat que la crisi ens brinda per començar a desmuntar privilegis i construir una societat més igualitària’. Deixen clar que aquesta mobilització ha de ser ‘amb seguretat i amb totes les precaucions sanitàries’: portant màscares de protecció i respectant la distància de seguretat. ‘Però mobilitzant-nos, perquè ens hi van els drets i ens hi va la vida’, afegeixen.
Les entitats han signat un manifest on condemnen la repressió dels Mossos d’Esquadra durant les concentracions a sis barris de Barcelona de dimarts per a defensar ‘una sortida de la crisi al servei de les classes populars’, que la policia va voler impedir i va detenir-ne una participant. Davant d’això, exigeixen ‘el màxim respecte als drets i les llibertats civils’: ‘La crisi sanitària no pot ser un argument per impedir o obstaculitzar el dret a reunió i manifestació, més encara quan les convocatòries, com les del passat dimarts a 6 barris barcelonins, demanaven a les persones manifestants, de forma explícita, portar mascaretes i respectar la distància de seguretat.’
El portaveu d’Endavant-OSAN, Lluc Gayà, ha fet una crida a les mobilitzacions tots els dimarts arreu dels Països Catalans per a ‘recuperar els nostres espais de mobilització popular’. Ha denunciat que el coronavirus no afecta tothom per igual i ha recordat que té major incidència en els barris de classes populars, on hi ha una densitat major de persones.
El vice-president de l’ANC, Pep Cruanyes, ha presentat públicament el manifest i ha denunciat la connivència de l’estat espanyol amb l’extrema dreta. A més, ha tingut un record per Daniel Gallardo, el jove detingut a Madrid durant les protestes contra la sentència del Tribunal Suprem espanyol de l’octubre i que continua a presó provisional.
Al text, les entitats denuncien ‘la doble vara de mesurar’ dels cossos policíacs ‘en funció de qui són els manifestants i del seu signe ideològic’, que veuen no gaire lluny ‘d’una autèntica persecució política i ideològica’. En aquest sentit, destaquen la diferència entre ‘el ple respecte pels criteris científics i sanitaris’ de les concentracions pels drets polítics i socials, i ‘el menyspreu a aquests criteris’ de les que convoca l’extrema dreta.
Els signants garanteixen que continuaran manifestant-se cada dimarts a partir d’ara arreu del país ‘perquè el cost de la crisi està recaient sobre les espatlles dels treballadors i les treballadores, i dels sectors populars, mentre bancs i grans empreses multinacionals no deixen de sumar beneficis, mentre no es posen les bases per reforçar el sistema sanitari públic ni per fer canvis socials en profunditat’.