“Els familiars a Ucraïna ens diuen que, si cal, agafaran les armes”

  • Parlem amb membres de la comunitat ucraïnesa a Barcelona que s'han concentrat davant el consolat rus

VilaWeb

Text

Arnau Lleonart i Fernàndez

Fotografia

24.02.2022 - 16:37
Actualització: 24.02.2022 - 17:37

Aquesta matinada, les sirenes han sonat a Ucraïna. Tal com feia setmanes que es deia que passaria, Rússia ha atacat el seu país veí. A Ucraïna l’angoixa és evident, i a la diàspora ucraïnesa l’ha envaïda un sentiment de profunda preocupació i impotència. Aquest matí, una cinquantena d’ucraïnesos residents a Barcelona s’ha concentrat davant el consolat rus. Són de generacions diferents i amb relacions diverses amb Catalunya, però l’opinió general és que el poble ucraïnès ha de fer costat a l’exèrcit, si cal, agafant les armes.

En Makar va arribar a Catalunya amb la família quan era adolescent i ara estudia a la universitat. Diu que veia clar que Rússia atacaria, l’únic dubte era quan. Aquest matí, quan ha sabut que finalment havia passat, ha parlat amb els seus familiars. No en té tan sols a Ucraïna, també en té a Rússia. “Tots diuen que això no pot ser, que Putin és un criminal. La situació és molt complicada. Diuen que l’exèrcit d’Ucraïna està preparat, tots hi confien”, diu. Explica que, per ara, no es plantegen de deixar Ucraïna a la recerca de refugi: “És el nostre país, es quedaran allà i si cal, agafaran les armes per defensar-lo.”

Com en Makar, molts concentrats porten banderes ucraïneses penjant del coll. Però hi ha un grup que en porta de russes. És un grup petit però que es fa veure. Tant per la tensió evident que significa aparèixer amb banderes russes en una concentració ucraïnesa de resposta a l’atac de Putin, com pels seus crits en contra de la guerra. Són russos pacifistes, diuen, que volen manifestar la seva oposició a Putin i el suport a Ucraïna.

“Al segle XXI és inadmissible solucionar conflictes amb una guerra. Fins ahir, no m’esperava que n’hi hagués.” Qui parla és la Julia, nascuda a Sant Petersburg quan encara era Leningrad i que va emigrar a Catalunya el 1998 arran de la inestabilitat per la desintegració de l’URSS. Parla d’ella i els seus companys com la diàspora russa, i des de Barcelona es mobilitza pels qui no ho poden fer a Moscou. “Nosaltres, que des d’aquí alcem la veu contra Putin, som considerats extremistes i terroristes. A Rússia aniríem a la presó directament”, explica. Diu que a Rússia hi ha molta por i poca informació versemblant: “La gent està confosa i té molta por. Jo visc a Barcelona, però quan veig les imatges que arriben d’Ucraïna se’m posa la pell de gallina.”

Confia que les sancions contra Rússia de la comunitat internacional tinguin efecte i aturin la guerra, encara que de retruc afectin l’economia russa i la qualitat de vida dels seus familiars. “Si hi ha sancions, hi haurà menys diners. Però si hi ha guerra, hi haurà menys fills”, diu clarament.

La presència russa incomoda una mica els ucraïnesos. L’Olga, universitària, veu bé que els russos pacifistes els facin costat, però no que llueixin banderes russes. “Que agafin la nostra, el símbol d’Ucraïna. Aquella bandera és la de Putin“, diu. L’Olga està visiblement afectada per l’atac. Tota la seva família és a Ucraïna, ella només ha vingut a Barcelona a estudiar. Hi ha parlat a primera hora del matí: “És tràgic, però m’han dit que no hi ha pànic. Segueixen les indicacions de les autoritats: demanen que la gent no surti de les ciutats i es quedi a casa. No tinc ni idea de què passarà, és molt imprevisible. Putin té ben pensat el seu pla dramàtic i nosaltres el patim. És una guerra, no hi ha previsions.”

Diu que ella, la seva germana i els cosins són fora d’Ucraïna, però que els seus pares i oncles s’hi han de quedar. “Si marxen, qui cuidarà els avis?”, demana. A diferència d’altres ucraïnesos establerts a Catalunya, ella depèn molt directament d’Ucraïna perquè només té un visat d’estudiant, no té permís de treball. “No sé què passarà ara, però ens haurem de buscar la vida. Els qui són allà pateixen molt més. És dramàtic i els d’aquí no podem fer res més”, lamenta.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Manifestants russos i ucraïnesos protesten contra la guerra davant el consolat rus de Barcelona, ahir.

Tampoc no veu clara la presència de russos en Boris. Va néixer a Barcelona fa quaranta-dos anys, però és fills d’ucraïnesos i encara té tracte amb la família d’allà. A primera hora del matí hi ha parlat per telèfon i li han explicat com queien les bombes a l’aeròdrom de Lviv. “No sabem si Russia Today se n’aprofita per agafar aquestes imatges i utilitzar-les per fer veure que el poble rus és bo i vol l’amistat dels pobles eslaus… El discurs de Putin, vaja”, diu. Critica que el discurs prorús ha calat a la societat catalana i que molta gent creu que rere les protestes del Maidan de 2014 hi havia l’impuls de l’extrema dreta. “Hi ha més parlamentaris de Vox a Catalunya que de Svoboda o de Praviy Sektor a Ucraïna. Potser que fem una reflexió i no ens creguem tot el que vingui de Rússia”, demana.

Com altres ucraïnesos que avui s’han concentrat, tenia clar que arribaria la guerra. “Si et creus Russia Today, Putin és pacifista. Però si creus altra informació, era evident que això passaria”, diu. De tot plegat, l’única sorpresa ha estat que Rússia hagi atacat des de Bielorússia, país amb el qual Ucraïna no tenia cap conflicte. No sap què passarà ara i no confia en la comunitat internacional: “No farà res, com sempre. Es preocuparà molt, i poca cosa més. Putin té els seus amics ben col·locats a molts llocs, costarà molt fer coses mínimes. Es podria fer molt, i tant. Tancar l’espai aeri, com es va fer amb Líbia o amb l’Irac quan Saddam Hussein va bombardar amb gas els kurds. Un blocatge econòmic, tancar l’aixeta del gas… El 70% del pressupost rus ve del gas i el petroli; si es tanca l’aixeta, a veure quant de temps aguanten. Però tant de bo facin alguna cosa, perquè els morts els posa Ucraïna.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor