03.05.2018 - 14:13
|
Actualització: 03.05.2018 - 14:34
Euskadi Ta Askatasuna (ETA) anuncia en un comunicat –enviat als diaris Berria i Gara– que ja ha dissolt les seves estructures. ‘ETA acaba la seva acció política’, diu el text, que VilaWeb us ofereix en català. Amb aquest comunicat, ETA s’avança a l’acte que s’ha de fer demà a Kanbo, al País Basc Nord, i anuncia que ‘no tornarà a ser un agent que expressi les seves posicions polítiques, promogui iniciatives ni interpel·li als altres actors’. Seixanta anys després de fundar-se, el 1959, ETA tanca un cicle del conflicte entre el País Basc i els estats espanyol i francès. Tot i que ‘els estats continuen obstinats a mantenir encadenat el nostre poble a aquest cicle’ –diu–, ratifica el compromís d’acabar l’acció armada anunciat el 2011, tres dies després de la conferència d’Aiete, que va aplegar mandataris de prestigi internacional per exigir un procés de pau dialogat.
Llegiu tot seguit el comunicat íntegre i en català:
«ETA a Euskal Herria, última declaració.
ETA, organització socialista revolucionària per a l’alliberament nacional, vol comunicar a Euskal Herria que considera acabada la seva trajectòria, una vegada els seus membres han ratificat la proposta d’acabar el cicle històric de l’organització i la seva funció. Com a conseqüència d’aquesta decisió:
—ETA ha dissolt totes les seves estructures.
—ETA acaba l’acció política. No tornarà a ser un agent que expressi les seves posicions polítiques, promogui iniciatives ni interpel·li els altres actors.
—Els ex-militants d’ETA continuaran en uns altres camps la lluita per una Euskal Herria unificada, independent, socialista, euskaldun i no patriarcal, cadascú en el lloc que consideri més convenient, amb la responsabilitat i l’honradesa de sempre.
Ofegada per les urpes del franquisme i assimilada per l’estat jacobí, ETA va néixer quan Euskal Herria agonitzava i ara, seixanta anys després, s’hi manté viu un poble que vol ser amo d’ell mateix, gràcies a la feina que molts han fet en camps diferents, i a la lluita de moltes generacions.
ETA vol tancar un cicle del conflicte entre Euskal Herria i els estats, període caracteritzat precisament per la violència política. Malgrat això, els estats continuen obstinats a mantenir encadenat el nostre poble a aquest cicle, conscients de la debilitat que tenen en la confrontació estrictament política, i temorosos de la situació que es derivaria d’oferir una solució global al conflicte. Amb tot, ETA no tem aquesta situació democràtica, i per això ha pres aquesta decisió històrica, perquè el procés per la llibertat i la pau avanci per una altra via. És la continuació lògica de la decisió presa el 2011 d’abandonar la lluita armada.
El desafiament principal serà la construcció d’un procés que tingui com a eixos cabdals l’acumulació de forces, l’activació popular i els acords entre els diferents; tant per a encarar les conseqüències del conflicte com per a abordar-ne el contingut polític i històric. La implementació del dret de decidir serà la clau per a aconseguir el reconeixement nacional. L’independentisme d’esquerres continuarà treballant en la direcció de crear un estat basc.
Per tant, hem pres aquesta última decisió per afavorir aquesta fase històrica que volem aconseguir. ETA va néixer del poble, i ara es dissol en el poble.»