Compromís, Units Podem, ERC i PDeCAT demanen al Tribunal de Comptes investigar els sobrecostos del projecte Castor

  • Diputats i senadors d'Esquerra republicana (ERC), Units Podem, Compromís i Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT) han presentat este dimecres 21 de juny en el Tribunal de Comptes de Madrid, al costat de la Plataforma Ciutadana en Defensa dels Terres del Sènia, una sol·licitud formal en la qual demanen que s'òbriga una investigació pels sobrecostos del projecte Castor d'emmagatzematge de gas natural, i en la qual exigixen a l'Administració responsabilitats.

VilaWeb
Redacció
21.06.2017 - 16:00

MADRID, 21 (EUROPA PRESS)

Diputats i senadors d’Esquerra republicana (ERC), Units Podem, Compromís i Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT) han presentat este dimecres 21 de juny en el Tribunal de Comptes de Madrid, al costat de la Plataforma Ciutadana en Defensa dels Terres del Sènia, una sol·licitud formal en la qual demanen que s’òbriga una investigació pels sobrecostos del projecte Castor d’emmagatzematge de gas natural, i en la qual exigixen a l’Administració responsabilitats.

Així ho ha assegurat la portaveu de la Plataforma, Cristina Reverte, que ha atès els mitjans abans de la presentació de la sol·licitud, que considera com un “acte de conscienciació” i “reclamació” ciutadana. “És una lluita més contra un projecte que creiem és innecessari i que ha posat en risc la seguretat ciutadana”, ha assenyalat Reverte, que afirma que porten deu anys lluitant “pacíficament” per açò.

El document que han presentat el Tribunal de Comptes de Madrid declara, segons ha afirmat la portaveu, l’augment de costos del projecte, que a l’inici suposaven 400 milions d’euros, segons assegura la portaveu, i després va augmentar a 1.700 milions d’euros per a, finalment, ascendir a més de 4.000 milions.

“No tenim cap transparència per part de l’Administració, al llarg de deu anys hem demanat que s’expliquen les coses, que se’ns done la informació, perquè al final, qui hem de pagar les factures d’uns altres i la responsabilitat d’uns altres, som la gent del carrer”, ha criticat.

Les activitats en el magatzem de Castor –situat entre Castelló i Tarragona– van ser paralitzades al setembre de 2013 a causa que les injeccions de gas provocaven terratrèmols en la zona de Vinaròs (Castelló). Un any després, a l’octubre de 2014, el Consell de Ministres va aprovar un Reial Decret que acordava el tancament de les instal·lacions.

El Govern també va acordar que el Govern indemnitzaria amb 1.350 milions d’euros a Escal UGS –participada pel grup ACS–, l’empresa concessionària de l’explotació de l’emmagatzematge subterrani de gas Castor, pel seu tancament.

Però l’import seria abonat per Enagás transport, la qual cosa segons va advertir OCU, repercutiria en els consumidors, els quals acabarien pagant en la seua factura de gas durant els pròxims 30 anys eixa quantitat, més un interés del 4,27% anual, la qual cosa elevaria l’import final pagat pels consumidors de gas a 4.731 milions.

COMISSIONS D’INVESTIGACIÓ, EN TRÀMITS

Els diputats i senadors que recolzen a la Plataforma també han demanat responsabilitats al Govern i que s’inicie una investigació. Per la seua banda, l’alcalde d’Alcanar (Tarragona), Alfons Montserrat, d’ERC, ha exigit “transparència, claredat, i informació” sobre Castor perquè, al seu juí, “és la millor manera que fets com este no tornen a repetir-se”. Montserrat ha qualificat de “deplorables” les indemnitzacions acordades pel Govern pel seu tancament i ha recordat que este magatzem “ha posat en perill tot un territori amb al voltant de 500 moviments sísmics”. Per la seua banda, el senador d’ERC, Miguel Aubà, ha reclamat “que pague qui haja comès el problema” i ha expressat el seu suport a la plataforma.

El senador de Compromís, Jordi Navarrete, ha assegurat als mitjans que este procés contra Castor s’ha materialitzat en la petició per a la creació de comissions d’investigació tant en el Congrés com en el Senat i que actualment es troben en tràmit.

Precisament, Navarrete ha afirmat a Europa Press que el pròxim ple del Senat debatrà previsiblement la constitució d’una Comissió d’Investigació sobre Castor.

Navarrete ha assenyalat que, en cas d’aprovar-se estes comissions, s’abordarien qüestions com els motius pels quals no es van fer els estudis d’impacte mediambientals necessaris que exigia la llei, l’augment de la despesa del projecte, el motiu pel qual les indemnitzacions del Govern repercutixen en els usuaris del gas o qui va donar l’orde d’injectar més gas del que era capaç la infraestructura amb una velocitat superior a la recomanada pels tècnics, entre altres temes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor