Compromís se n’anirà al grup mixt si la Mesa de la Cambra torna a rebutjar que la coalició tinga veu pròpia

  • En Comú i En Marea tampoc renuncien a tindre grups propis al Congrés al marge d'Units Podem

VilaWeb

Redacció

29.06.2016 - 17:03
Actualització: 30.06.2016 - 01:50

En Comú i En Marea tampoc renuncien a tindre grups propis al Congrés al marge d’Units Podem

MADRID, 29 (EUROPA PRESS)

En Comú-Podem i En Marea, les confluències catalana i gallega amb la qual Units Podem va concórrer a les eleccions generals, tampoc renunciaran la pròxima legislatura a tindre grup parlamentari propi al Congrés independent del partit morat. La coalició A la Valenciana, pel seu costat, també ho intentarà però ja avança que, en el cas que la Mesa de la Cambra no s’ho permetera, els quatre diputats de Compromís s’integraran un altre cop en el Mixt.

En la passada legislatura, Podem aspirava a tindre quatre grups parlamentaris, el seu propi i altres tres per a cada una de les confluències amb les quals es va presentar a les eleccions del passat 20 de desembre.

En Comú-Podem, En Marea i Compromís-Podem van fer esta sol·licitud a la Mesa del Congrés que, tot i això, la va rebutjar del tot perquè cap de les coalicions respectava l’article del Reglament que impedix que diputats de la mateixa candidatura puguen formar grups parlamentaris separats. Este mateix argument pot utilitzar la futura Mesa per a impedir a les confluències organitzar-se per separat.

Davant d’esta resposta de l’òrgan de govern de la Cambra Baixa, En Comú-Podem i En Marea ni tan sols van arribar a registrar formalment la seua petició de constituir-se com a grup i directament van assumir que devien integrar-se dinse de Podem, on, això sí, van reclamar tindre un espai propi.

Per la seua banda, la coalició valenciana, conformada per Compromís i Podem, es va dividir: els diputats morats es van integrar en el grup de Podem, mentre que els quatre de Compromís van intentar de manera simbòlica constituir-se per separat a posta que no complien els requisits, doncs, entre d’altres coses, els faltava un diputat per a arribar a cinc. Quan la Mesa ho va impedir, es van passar al Mixt.

TORNARAN A PROVAR SORT

En la XII Legislatura, que s’inaugurarà el pròxim 19 de juliol –amb la constitució de les Corts Generals–, les tres confluències tenen previst reivindicar novament el que consideren el seu dret de constituir-se com a grup parlamentari, tot i que assumixen que serà difícil.

A les eleccions d’este diumenge En Comú (Barcelona en Comú, Iniciativa, Esquerra Unida i Podem) van collir 12 escons, els mateixos que el 20D, i En Marea (Podem Galícia, Anova i Esquerra Unida) va perdre un, passant de sis a cinc, i les dues coalicions van arribar al 15% mínim de vots en les seues comunitats, requisits els dos necessaris per a poder reclamar grup propi.

Per la seua banda, la coalició A la Valenciana, que conformen Compromís, Podem i EUPV, també va obtindre este percentatge mínim en les tres províncies valencianes i 9 diputats (quatre de Podem, quatre de Compromís i un d’IU). En el cas que la Mesa del Congrés tampoc en esta ocasió els deixe tindre grup propi, els quatre parlamentaris de Compromís s’integraran en el Mixt, de la mateixa manera que van fer en la passada legislatura.

EN EL MIXT, EL PARTIT MAJORITARI SERIA CDC

Si així fora, el partit que lidera Mónica Oltra no seria ja el partit majoritari del Mixt ja que, per primera vegada, Convergència (CDC) ja no complix els requisits que marca el Reglament per a formar grup propi, malgrat els seus huit diputats.

I és que CDC no només no ha aconseguit el 15% dels vots en totes les circumscripcions catalanes (es queda per baix en dues d’elles), sinó que tampoc va arribar a este percentatge en el conjunt de Catalunya, que és l’argument que els va salvar en gener i que PP i PSOE van acceptar a la Mesa per a facilitar-los grup propi.

Després de la constitució de les Corts Generals el pròxim 19 de juliol, els partits tindran de termini fins al dia 25, per a crear els grups parlamentaris, sempre que la Mesa del Congrés no amplie este termini si ho considera oportú.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor