12.01.2021 - 14:01
Compromís ha reclamat un confinament parcial que inclogui la prohibició de les reunions de grups de persones no convivents, tal com es va aprovar ahir per a Mallorca i Eivissa. La proposta també suposaria l’avançament del confinament nocturn a les vuit de la tarda, per exemple, o la suspensió l’activitat en bars, restaurants, hotels i centres comercials de més de vuit-cents metres quadrats. També reclamen de suspendre espectacles i activitats sense programació estable que impliquin acumulació de persones a l’entrada i a la sortida. S’hi mantindrien l’activitat dels serveis públics, comptant-hi l’educació, així com l’activitat esportiva “segura”, i s’hi promouria el teletreball.
El Consell de Coordinació Institucional de Compromís ha acordat traslladar al consell i al govern espanyol la necessitat d’adoptar mesures més severes per a fer front a la pandèmia de coronavirus davant les “xifres preocupants” dels últims dies. Els portaveus de Compromís (la vice-presidenta Mónica Oltra, el batlle de València, Joan Ribó, Àgueda Micó i Juan Ponce) han assenyalat en un comunicat que cal prendre mesures “contundents i valentes” per a frenar els contagis, preservar vides, evitar el col·lapse del sistema sanitari i garantir el procés de vacunació, i remarquen que ho proposen des d’octubre.
Compromís aclareix que hi ha mesures que només pot aprovar-les el govern espanyol, però diu que la Generalitat pot, mentrestant, aprovar les que permet l’estat d’alarma actual. Si s’apliquessin aquestes restriccions, que suposarien un enduriment notable respecte de les actuals, Compromís proposa la creació d’un fons d’emergència covid estatal i un altre autonòmic per a pal·liar els efectes econòmics del tancament dels sectors esmentats, vinculats al manteniment dels llocs de treball, els drets laborals i el treball autònom.
“Sense salut no hi ha economia, però no podem deixar a milers de persones sense ingressos dels seus negocis. És necessari que el govern estatal actuï per a no deixar a ningú enrere”, afirmen els portaveus de la formació, que asseguren que la tria entre salut i economia és una “falsa dicotomia”.