26.11.2015 - 17:53
|
Actualització: 27.11.2015 - 09:36
La coalició electoral ‘Compromís-Podem. És el moment’ preveu que el debat sobre l’encaix territorial serà ‘fonamental’ a la legislatura vinent al congrés espanyol i confia a participar amb ‘un grup valencià propi i potent perquè no volem que ens passi allò que ens va passar al principi de la democràcia, que els valencians vàrem ser invisibles’.
Així s’ha expressat en roda de premsa el cap de llista de la candidatura per València, Joan Baldoví (Compromís) després de presentar els eixos bàsics del programa amb què concorren a les eleccions del 20-D, acompanyat de la número dos de la llista, Àngela Ballester (Podem) i el número tres, Enric Bataller (Compromís).
Baldoví ha dit que la candidatura es troba en procés d’ajuntar els dos programes, en ser preguntat sobre el fet que no hi hagi cap referència a una possible reforma de la Constitució i el model territorial a les línies programàtiques presentades avui.
Al respecte, la número dos de la llista, Àngela Ballester, ha remarcat que el programa estatal de Podem proposa una sèrie d’eixos per a un canvi constitucional ‘que garanteixi els drets i repensi les condicions de convivència en societat a l’estat espanyol’ i que un d’ells serà l’encaix territorial.
‘Hem d’obrir aquest debat, Podem i Compromís estem d’acord en el fet que cal obrir el debat, repensar el model territorial i obrir a la participació de la ciutadania i veure la forma d’encaixar les necessitats i aspiracions de tots els territoris’, ha remarcat Ballester.
També sobre la reforma constitucional, el número 3, Enric Bataller, ha demanat no caure en el nominalisme sobre ‘federalisme-confederalisme’ perquè ‘el que import són els drets de les persones’. Bataller ha dit que l’actual Constitució espanyola ‘no és nominalista’ i confia a obrir un debat ‘sense apriorismes i que a tothom pugui acomodar’.
Una Agència Tributària Valenciana
A l’inici de la seva intervenció, el cap de llista Joan Baldoví ha dit que el nou parlament espanyol a partir del 20 de desembre tindrà ‘una feina de demolició de tot el corpus legal dels darrers quatre anys, al voltant de 250 lleis i decret-lleis i en canvi, lleis que s’haurien d’haver fet, com un nou sistema de finançament, no s’han fet’. Baldoví ha remarcat que un dels trets característics de la candidatura serà la reclamació d’un millor finançament per als valencians.
En el marc de les propostes presentades avui, la coalició electoral proposa la creació d’una Agència Tributària Valenciana que recapti i gestioni els impostos generats al País Valencià. Baldoví ha apuntat al respecte que vol ‘la mateixa capacitat de legislar amb els mateixos tributs que bascos i navarresos no com a privilegis, estem en contra dels privilegis, però la constitució consagra que uns determinats territoris tinguin un sistema foral i altres territoris que l’hem tingut no ens sigui possible’. També ha afegit que ‘ningú del PP posa en dubte la reivindicació de Gibraltar espanyol i en canvi en la mateixa guerra els valencians vàrem perdre els furs i no se’ns reconeixen aquests furs’.
Els eixos que ha presentat Compromís-Podem es divideixen en polítiques per a rescatar persones, on es busca garantir drets socials com la salut, l’habitatge, la dependència, igualtat de gènere i educació pública; Eradicar la corrupció: institucions transparents i participatives, on es vol avançar en normatives per evitar la col·lisió d’interessos dels càrrecs públics, inspeccions fiscals, agilització de processos judicials i transparència.
Un tercer eix és ‘Recuperar la democràcia’, on la coalició proposa una reforma electoral per garantir proporcionalitat amb circumscripció coincident amb la comunitat autònoma, suprimir diputacions, canviar les eleccions dels membres del Constitucional, Consell General del Poder Judicial, Fiscal General de l’Estat espanyol i Defensor del Poble espanyol.
El quart aborda un nou model productiu per a l’economia social i sostenible, afavorir l’economia verda i infraestructures productives com el Corredor Mediterrani, Sagunt-Bilbao, rodalies al País Valencià o la gratuïtat de l’AP-7.
El cinquè apartat és el del finançament just i auditoria ciutadana del deute. Aquí s’inclou la reclamació de l’Agència Tributària Valenciana, però també capacitat normativa plena sobre els tributs sense més limitació que les directrius comunes de la UE i l’estat espanyol així com un sistema bilateral per modificar, negociar i revisar periòdicament el model de fiançament amb l’estat. En aquest apartat també es proposa una reforma fiscal per redistribuir la riquesa.