13.01.2016 - 22:00
|
Actualització: 14.01.2016 - 00:54
Si no hi ha cap canvi d’última hora, En Comú Podem, Compromís-Podem i En Marea finalment no podran formar grup parlamentari propi al congrés espanyol i hauran d’integrar-se al de Podem. Amb això, s’esvairien les aspiracions de tots tres de tenir autonomia i no diluir-se dins la marca del partit de Pablo Iglesias. Tot amb tot, i segons que ha pogut confirmar VilaWeb, si finalment es produeix aquest escenari, Compromís-Podem, En Comú Podem i En Marea es plantejarien crear un ‘grup plurinacional’.
‘Volem explorar la possibilitat de crear un grup plurinacional que inclouria les coalicions que s’han fet a Galícia, al País Valencià i a Catalunya per tal que les nostres veus no se sepulten en un grup mixt absolutament mastodòntic’, diu Joan Baldoví, cap de llista per Compromís-Podem. Per una altra banda, fonts d’En Comú Podem també reconeixen que aquesta és l’aposta principal del partit si finalment no aconsegueixen configurar-se com a grup propi.
La proposta de crear un grup plurinacional es distancia de la que va fer ahir Pablo Iglesias, que va obrir la porta a crear un ‘grup confederal’. El reglament del congrés espanyol no preveu pas aquesta possibilitat. Per tant, Iglesias bàsicament insinuava la possibilitat que Compromís-Podem, En Comú Podem i En Marea s’afegissin al grup de Podem. Baldoví parla clar respecte d’aquesta proposta: ‘A Compromís ho tenim escrit en el nostre protocol electoral: els diputats de Podem podrien anar al grup d’Iglesias en el cas que no ens donen el grup propi, però nosaltres, els de Compromís, no hi aniríem en cap cas. I els protocols són fets per complir-los.’
Sigui com sigui, la creació d’un grup plurinacional no és encara sobre la taula, perquè cap formació no dóna per perduda la batalla de tenir grup propi: ‘Nosaltres encara no hem renunciat a aconseguir-lo. Esperem que la mesa es reunisca i que el nostre representant, Marcelo Expósito –d’En Comú Podem–, els plantege seriosament els nostres arguments’, diu Baldoví. Aquesta reunió es farà aviat, però tot fa pensar que la mesa, l’òrgan encarregat de donar el vist-i-plau a la creació dels grups, tombarà la demanda.
PP i Ciutadans sumen majoria a la mesa del congrés, amb l’aquiescència del PSOE que, en canvi d’això, té Patxi López a la presidència de la cambra. Baldoví critica durament els socialistes per haver cedit i haver donat el control de la mesa als altres dos grups: ‘Fa una setmana, el PSOE deia que no hi pactaria. Aquest no s’ha convertit en un no per a nosaltres i un sí per a Ciutadans i PP.’
L’article 23.2, objecte d’interpretació
Compromís-Podem, En Comú Podem i En Marea compleixen un dels principals requisits per a esdevenir grup propi, perquè van obtenir més de cinc diputats i més del 15% dels vots a les circumscripcions on es presentaren. Però Ciutadans i PP són contraris a deixar que es constitueixi en grup qualsevol partit que doni suport al dret de decidir. I per justificar-se s’agafen a l’article 23.2 del reglament de la cambra, que diu que en cap cas no poden constituir grup parlamentari separat els diputats d’un mateix partit o que no s’hagin enfrontat a les eleccions.
Segons el cap de llista d’En Comú Podem, Xavier Domènech, aquest article s’interpreta malament, de manera arbitrària i en un sentit polític. Baldoví, per una altra banda, diu que aquest article és fet perquè aquella gent que ha concorregut en una candidatura no pugui dividir-se i formar un altre grup. Critica que se’ls apliqui el reglament d’una manera tan estricta quan en ocasions anteriors s’ha adaptat segons el partit. De fet, ERC i Democràcia i Llibertat, a les eleccions del 20-D, no van obtenir el 15% dels vots a la circumscripció de Barcelona i no és previst que la mesa els prohibeixi de crear grup propi.
Dilluns és el termini per a constituir-se els grups parlamentaris. Tanmateix, fonts de Compromís-Podem diuen que la mesa es reunirà de seguida i podria descartar definitivament l’opció de crear grup propi.