02.05.2022 - 20:12
El grup de Compromís a les Corts ha expressat el seu malestar per la proposta dels socialistes d’exigir únicament el nivell B2 de català a l’alt funcionariat de l’administració, davant d’altres col·lectius, com professorat d’educació infantil, a qui es demana el nivell mitjà.
L’informe sobre el requisit lingüístic evidencia la guerra oberta entre PSOE i Compromís
Compromís ha informat del desacord del grup de treball integrat pels departaments de Política Lingüística (Compromís), Funció Pública (PSOE) i altres càrrecs de les conselleries d’Educació i de Justícia per a l’elaboració duna proposta conjunta sobre la capacitació lingüística per accedir a la funció pública valenciana.
La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha rebut avui l’informe elaborat i consensuat per la Comissió de Competència Lingüística que servirà de base per a regular el nivell de valencià que cal exigir. L’informe estableix el certificat de català necessari per als diferents grups del personal de l’administració pública. Així, per a l’agrupació professional funcionarial s’exigirà el certificat A2; per al subgrup C2 el certificat B1; i per al grup B i el subgrup C1 es demanarà el B2. Pel que fa a l’exigència per als grups A1 i A2, la comissió trasllada dues alternatives, el B2 o el C1, encara per decidir i que la conselleria estudiarà per elaborar el decret.
La diputada de Compromís Nathalie Torres considera que “és profundament incoherent que hi hagi ple acord en la capacitació lingüística del professorat d’Educació Infantil, per exemple, al que s´exigeix el nivell mitjà de català, però es propose un nivell inferior per al personal que ha de ser competent per entendre i redactar informes d’alt valor administratiu”. “Considerem que l’única manera de respectar el mandat de l’Estatut d’Autonomia, que promulga que l’administració ha d’adoptar les mesures necessàries per a assegurar l’ús normal de les dues llengües oficials, és avançar en la situació actual i marcar un requisit mínim a qui accedeix als llocs més alts de l’administració”, afirma Torres.
Sobre això, des de Compromís asseguren que hi ha un consens entre agents socials, universitats i entitats cíviques en què no es pot exigir un mateix requisit entre qui accedeix a un lloc catalogat com a C2 (auxiliars administratius) que als que accedeixen a un lloc A1 (quadres tècnics especialitzats amb titulació universitària). Segons Nathalie Torres, “si es compleix la proposta dels socialistes, seríem l’única comunitat autònoma que no exigeix el nivell mitjà de la llengua pròpia a l’alt funcionariat” i “això inclou Galícia, governada des de fa anys pel Partit Popular”.