Compromís critica que documents valencians continuen a l’Arxiu de Salamanca

  • Les Corts Valencianes van reclamar per unanimitat el retorn dels documents el 2004

VilaWeb

EFE

29.01.2019 - 17:39
Actualització: 29.01.2019 - 17:40

El portaveu de Compromís al senat espanyol, Carles Mulet, ha afirmat que el govern espanyol es nega a retornar la documentació valenciana ‘segrestada’ a l’Arxiu de la Guerra Civil de Salamanca, i ha criticat que Pedro Sánchez justifica així ‘l’espoli documental i la seua perpetuïtat fora dels seus legítims propietaris’.

En un comunicat de Compromís, Mulet ha indicat que ‘s’escuden en una qüestió jurídica que té solució amb un nou Reial Decret’, i ha afegit que aquesta documentació es va tornar als seus ‘legítims propietaris’ a Catalunya però que ‘en el cas del País Valencià ens tornen a menysprear’.

El portaveu ha recordat que es tracta de documentació robada durant la guerra civil espanyola i la dictadura franquista a ‘desenes d’ajuntaments valencians, particulars o entitats de tota mena’.

Des del govern espanyol han informat que, a l’empara del Reial Decret 2134/2008, de 26 de desembre, pel qual es regula el procediment a seguir per a la restitució a particulars dels documents confiscats amb motiu de la Guerra Civil, la restitució de la documentació ‘va poder ser formulada’ fins a l’11 de gener del 2010.

Per la seua banda, Compromís ha afirmat que les corts van reclamar per unanimitat aquest retorn el 2004 i ‘no es va atendre’, pel que ha exigit que s’habiliten mecanismes legals per a la seua restitució ‘mitjançant un altre Reial Decret o la fórmula que siga’.

Han recordat que el 26 d’abril de 1938 el bàndol franquista va crear la Delegació de l’Estat per a la Recuperació de Documents, encarregada de ‘requisar tota la documentació d’organismes republicans, partits i sindicats desafectes al “Moviment nacional” i susceptibles de subministrar a l’estat espanyol informació referent a l’actuació dels seus enemics’.

A partir d’aquesta data i fins a la dècada dels quaranta, Mulet ha apuntat que hi ha constància que ‘almenys vuit vagons de tren amb més de 80 tones de documents, llibres i revistes van ser enviats des de Vinaròs, Castelló, València i Alacant cap a l’Arxiu de Salamanca’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor