22.09.2022 - 14:17
|
Actualització: 22.09.2022 - 14:46
La comissió de justícia del parlament ha tombat la creació d’un grup de treball pensat per a debatre sobre les contencions mecàniques de les presons catalanes, una pràctica que, segons que denuncien diferents organitzacions, implica conseqüències físiques i psicològiques. La proposta ha estat presentada per una quinzena d’organitzacions en defensa dels drets humans, però no ha prosperat. Junts per Catalunya, el PSC, Cs i Vox hi han votat en contra.
Segons que expliquen les organitzacions en un comunicat, era previst que el grup de treball el formessin experts, organitzacions de drets d’àmbit nacional i internacional, persones afectades, representants del departament de Justícia i la Sindicatura de Greuges. Es plantejava per avançar cap a un model de contencions zero, i hauria permès de fer una transició del model a l’administració penitenciària. “És necessari plantejar mecanisme alternatiu a l’ús de les contencions coercitives que puguin ser implementats a la brevetat més gran i de forma consensuada”, expliquen.
❗️Demà és un dia important pels drets de les persones preses
15 entitats de DDHH,juristes,expertes en salut,familiars i la pròpia @omctorg demanem al @govern la creació d'un Grup de Treball al @parlamentcat per teixir el camí per eliminar les contencions a les presons catalanes pic.twitter.com/9a55iIF9c7
— Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans (@OSPDH1) September 21, 2022
Iñaki Rivera, director de l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans (OSPDH), una de les organitzacions signants de la petició, diu que el to de la comissió ha estat lamentable i que s’ha imposat el posicionament de l’extrema dreta: “Han comprat la versió de Vox“. No li crida l’atenció la dreta espanyolista. El de Junts –que pivota Justícia–, en canvi, els ha sorprès: “No podem entendre de cap de les maneres que els representants del partit hi estiguin en contra”. En aquest sentit, diu que el blocatge del grup de treball implicarà que el diàleg amb la conselleria quedi tocat. Segons que explica Rivera, la principal intenció era obrir un espai democràtic per a debatre sobre el model de les contencions mecàniques. Les mesures no serien vinculants, sinó que s’exposarien conclusions i diferents unts de vista.
A parer de Rivera, la legislació catalana, des del vessant de les contencions, és fràgil: “Fins i tot el síndic de greuges n’ha demanat la suspensió. La conselleria ha obstaculitzat la creació del grup de treball”. Les contencions mecàniques han estat abolides a països com Itàlia. “Catalunya tenia la possibilitat de fer un salt. Fa temps que lluitem per les contencions zero, i no deixarem el tema de banda”, comenta.
Rivera afirma que l’Organització Mundial contra la Tortura ha seguit en directe la sessió, i que també els ha sorprès que la intervenció de Vox hagi destacat tant.