Company assegura que el requisit del català no ha estat mai en dubte en el procés d’estabilització de la Conselleria de Salut

  • El Consell Social de la Llengua Catalana ha fet avui una sessió per a compartir les actuacions desenvolupades pel govern

VilaWeb

Europa Press

01.02.2023 - 21:22
Actualització: 01.02.2023 - 22:33

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha assegurat que el requisit del català no ha estat mai en dubte en el procés d’estabilització del funcionariat, inclòs el del Servei de Salut de les Balears.

En declaracions després de fer-se la reunió, el conseller ha destacat que s’ha complert tant amb la llei del 2016 com en el decret del 2022, que recull una sèrie d’exempcions amb el requisit del català quan hi ha places deficitàries.  Sobre això, ha continuat, “el número que ha presentat la Conselleria de Salut ha posat sobre la taula una magnífica notícia i xifra, és a dir, que la majoria d’aspirants a aquestes places tenen el requisit de català”. “Seguirem treballant perquè totes les persones tinguin el coneixement del català”, ha dit, en referència a les quinze places on sí que hi ha manca de personal.

A més, el conseller ha explicat que les entitats OCB i STEI “no contemplen la presentació d’aquests contenciosos en aquest procediment perquè amb aquesta nova lectura s’ha fet un pas molt important per reconèixer la llengua catalana”. Segons Company, es poden constatar dues coses. En primer lloc, que la política lingüística dins del govern funciona perquè “molts professionals de l’àmbit sanitari poden acreditar el coneixement del català en un percentatge alt” i, per altra banda, que amb aquestes dades per a les següents convocatòries es podrà utilitzar “evidentment per ajustar encara més els processos”.

Tot i això, el Consell Social de la Llengua Catalana ha fet avui una sessió per a compartir les actuacions desenvolupades pel govern des de la Direcció General de Política Lingüística sobre normalització lingüística.

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura ha presidit la sessió, en la qual s’ha explicat als membres assistents, tant de forma presencial com telemàtica, els detalls de les campanyes institucionals ‘Mou la llengua’, destinada a augmentar la presència del català a la societat, i de ‘La justícia, també en català’, amb l’objectiu de promoure l’ús de la llengua catalana dins de l’administració de justícia i de fomentar el coneixement i respecte dels drets lingüístics dels ciutadans.

Company ha defensat la transversalitat de les accions impulsades amb projectes com AINA, que utilitza les tecnologies de dades i la intel·ligència artificial perquè les màquines entenguin i parlin el català per tal que la llengua guanyi pes en l’àmbit digital.

La sessió ha comptat amb l’assistència, entre d’altres, de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido; la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez; el secretari autonòmic d’Universitat, Investigació i Política Lingüística, Miquel Àngel Sureda; i la directora general de Política Lingüística, Beatriu Defior.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor