29.11.2023 - 20:48
El ple del Comitè Europeu de les Regions (CdR) ha tombat avui una esmena contra l’amnistia, subscrita pels presidents autonòmics del PP i que reclamava a la UE que prohibís, per llei, la concessió de mesures com indults o amnisties a condemnats per delictes de corrupció, com ara la malversació de fons públics.
En canvi, el ple del CdR ha aprovat una altra esmena que afirma que l’elaboració d’amnisties i indults és una competència estatal i proposa de deixar en mans de cada país “els mecanismes i les circumstàncies que regeixin l’aplicació” d’aquestes mesures. L’esmena aprovada pel Comitè de les Regions -amb 102 vots a favor, 75 en contra i una abstenció- tan sols insta els estats a “definir amb claredat” sota quines premisses pretenen d’amnistiar o indultar condemnats per delictes de corrupció.
L’aprovació d’aquesta esmena ha fet que el ple no hagi arribat ni a votar l’altra que han presentat els barons del PP, perquè considera que la seva adopció implicava automàticament el rebuig de la proposta, que ha estat registrada pel president murcià, Fernando López Miras, i després subscrita per la resta de presidents autonòmics. L’objectiu era que la cambra es manifestés en contra de la concessió d’amnisties per a condemnats per corrupció i, durant la seva intervenció al ple, ha demanat “el suport clar i rotund” de la UE davant el projecte de llei d’amnistia sobre el procés català. “El govern d’Espanya trenca l’estat de dret i la separació de poders i elimina delictes a petició dels delinqüents; a l’amenaça que això suposa per a la nostra democràcia s’afegeix el tracte desigual per a regions com la meva”, ha afirmat el president murcià.
El debat ha girat al voltant de la futura llei espanyola d’amnistia i aquest assumpte ha centrat la majoria de discursos. Així i tot, l’objectiu del ple era abordar, d’una manera més general, la lluita contra la corrupció a la UE i examinar, en concret, una Directiva sobre aquesta matèria proposada el maig per la Comissió Europea.
Els membres del Partit Popular Europeu han estat els més bel·ligerants contra l’amnistia: a la delegació espanyola, a banda de López Miras, també hi ha intervingut la consellera de la Presidència, Interior i Justícia del govern de Cantàbria, María Isabel Urrutia, que ha afirmat que “Europa no pot deixar Espanya al seu lliure albir”. “Vostès no poden mirar cap a una altra banda i ens han d’ajudar amb la força de tots els demòcrates i de les nostres institucions”, ha subratllat Urrutia durant el seu discurs. En canvi, els socialistes presents han defensat la legalitat de la proposta de llei d’amnistia i han denunciat un intent del PP de convertir el ple en un debat sobre política nacional.
L’eurodiputat del PSOE Fernando López Aguilar ha estat convidat al debat per la seva condició de president de la comissió de Justícia del Parlament Europeu i ha estat l’únic socialista espanyol que ha intervingut al ple, on ha retret al PP que ataqui “amb acarnissament” la reputació d’Espanya. “El Partit Popular es dedica a difamar Espanya i fer veure que l’estat de dret a Espanya s’esfondra, que la democràcia s’esfondra i que ja no hi ha independència judicial. Això és fals”, ha sentenciat López Aguilar. A més, l’eurodiputat socialista ha recordat que aquesta és una institució consultiva, és a dir, amb capacitat per opinar però no per vetar lleis comunitàries, i les úniques institucions que poden legislar a la UE són el Parlament Europeu i el Consell Europeu.
Per part seva, el govern català ha remarcat que la llei d’amnistia que estan preparant els partits independentistes amb el PSOE és “normal, legal i respecta l’Estat i la independència de la judicatura”, ha manifestat el secretari general d’Acció Exterior de la Generalitat, Miquel Royo, durant el seu discurs al ple.
#CoRPlenary: Miquel Royo Vidal outlines why Spain's #amnesty law is normal, legal & respects the rule of law & the independence of the judiciary. @EU_CoR should not by hijacked by national politics. #Catalonia pic.twitter.com/uiLi3aPQsk
— EA group – CoR (@EA_CoR) November 29, 2023