Comitè Científic de la Palma: “El volcà presenta signes d’esgotament del procés eruptiu, però cal ser prudents”

  • "L'activitat del volcà ha disminuït pràcticament fins a desaparèixer, però no és descarta un nou repunt" · Demanen la màxima prudència a la població

VilaWeb

Redacció

14.12.2021 - 23:08
Actualització: 14.12.2021 - 23:13

El Comitè Científic ha informat avui al Comitè Director del Pla Especial de Protecció Civil davant de Risc Volcànic de Canàries (PEVOLCA) que s’evidencien signes d’esgotament del procés eruptiu, encara que no es pot descartar un nou repunt de l’activitat. “El tremor volcànic és gairebé inexistent, sense deformacions en el terreny i amb una sismicitat baixa, però continuen sent alts els valors de diòxid de sofre”. El Director Tècnic del PEVOLCA, Miguel Ángel Morcuende, ha explicat que segons els científics l’activitat eruptiva ha disminuït fins a pràcticament desaparèixer. Un fet que es produeix dos dies després d’una important fase explosiva sobretot a la colada nord. La superfície afectada s’estima en unes 1.195 hectàrees aproximadament amb una amplada màxima de colades de 3.350 metres.

“L’emergència no finalizarà quan el volcà deixi d’emetre lava”

En aquest sentit, a la reunió del Comitè Director, coordinada pel Director General de Seguretat i Emergències del govern de Canàries, Gustavo Armas, s’ha fet una crida a la màxima prudència a la població “perquè l’emergència no finalitzarà quan el volcà deixi d’emetre lava i cal mantenir totes les mesures de Protecció Civil per a continuar garantint la integritat física de les persones”.

L’erupció del volcà Cumbre Vieja, a l’illa canària de la Palma, s’ha convertit ja en la més llarga de la història de l’illa d’ençà que se’n tenen registres. Es tracta, també, d’una de les erupcions més prolongades de la història de l’arxipèlag, si bé roman encara lluny del rècord que ostenta el volcà Timanfaya, a Lanzarote, que va estar actiu durant un període de 2.055 dies al segle XVIII, entre el primer de setembre de 1730 i el 16 d’abril de 1736.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor