15.03.2024 - 15:26
|
Actualització: 15.03.2024 - 15:56
La Comissió de Venècia, l’entitat del Consell d’Europa que s’encarrega dels estàndards judicials, ha aprovat el dictamen sobre la llei d’amnistia arran d’una consulta feta pel senat espanyol, en què hi ha una majoria del PP.
L’òrgan ha tingut en compte les esmenes adoptades pel congrés espanyol ahir, fet que ha fet que modifiquessin les recomanacions que van fer. Així, com ja deia l’esborrany de l’informe filtrat el primer de març, la comissió recomana que es defineixi de manera més precisa l’abast material i temporal de la llei, perquè els efectes que tingui siguin més previsibles; també demanava una connexió entre la consulta del 9-N i el Primer d’Octubre i els actes de malversació i corrupció que es volen amnistiar, i el tercer punt és el que canvia en el document aprovat.
En el primer esborrany, es deia que calia treure’n el criteri de la sentència ferma per a excloure’n els delictes de terrorisme. Ara, sobre els delictes de terrorisme, diu que l’amnistia solament és compatible amb els estàndards internacionals si les vulneracions greus en són excloses. Junts, ERC i el PSOE van acordar una esmena en aquesta direcció que diu que en són exclosos els casos en què hi hagi hagut vulneracions greus dels drets humans, de manera manifesta i amb una intenció directa.
A més, la Comissió de Venècia veu legítim l’objectiu de la normalització institucional, política i social a Catalunya, però, reitera les crítiques i demana a totes les autoritats espanyoles que es prenguin el temps necessari per a un diàleg profund en l’esperit de la cooperació lleial al voltant del debat sobre la llei d’amnistia. A més, ha afegit algunes modificacions respecte de l’esborrany, com ara una esmena en què recomana, en aquesta línia, de cercar una majoria qualificada més gran per a aprovar la llei encara que la constitució espanyola solament exigeixi la majoria simple.
La comissió també respon que amb la promulgació de l’amnistia sí que es manté el principi de separació de poders, perquè la norma deixa en mans dels jutges decidir qui afecta, compleix amb els criteris generals determinats pel congrés espanyol i hi ha la possibilitat de revisar el text.
El govern espanyol ha celebrat l’informe de la Comissió de Venècia sobre la llei d’amnistia, que a parer seu avala la legitimitat política de l’amnistia com a instrument per a la reconciliació, i, per contra, desmunta l’argumentari i la principal mentida del PP sobre el terrorisme. Destaquen que la comissió estableix que l’estat espanyol pot aprovar una amnistia malgrat que no estigui expressament prevista a la constitució, i que no afecta el principi d’igualtat ni tampoc la separació de poders. En canvi, el PP diu que l’informe és una garrotada per al govern de Pedro Sánchez que evidencia les mentides que el PSOE havia difós sobre el contingut del document. La realitat, segons el PP, és que la Comissió de Venècia estableix que l’amnistia requereix una reforma constitucional que el govern espanyol no ha proposat i apunta a la necessitat d’una majoria qualificada per a aprovar la llei.