La Comissió de Venècia insta l’estat espanyol a reformar la ‘llei mordassa’ pel seu “potencial repressiu”

  • L'organització demana revisar les altes penes i el poder de la policia

VilaWeb
ACN
22.03.2021 - 20:45

La Comissió de Venècia ha reclamat a l’estat espanyol una reforma de la ‘llei mordassa’ pel seu “potencial repressiu”. L’organització vinculada al Consell d’Europa ha demanat avui que es revisin les altes penes que estableix la llei de seguretat ciutadana del 2015, així com les multes que preveuen. “Les multes poden tenir un efecte dissuasiu en la llibertat d’expressió”, afirma.

La Comissió de Venècia també insta el congrés espanyol, que actualment estudia la reforma, a detallar millor els poders dels cossos policíacs i a reforçar els mecanismes de control de la seva acció. “Hi ha disposicions de caràcter indefinit que donen a la policia amplis poders, però que no indiquen en quines situacions es poden fer servir”, critica.

D’altra banda, la Comissió de Venècia considera que la llei espanyola hauria de tolerar les manifestacions espontànies “tret que hi hagi un risc constatable de desordres substancials” i que, en cap cas, hauria de multar els organitzadors o promotors per no haver-les notificat. A més, demana més garanties d’un judici just per aquelles persones imputades amb la llei de seguretat ciutadana.

“La presumpció de la veracitat dels informes de la policia, l’aplicació immediata de dures multes i la manca de dret a l’assessorament jurídic debiliten la posició dels acusats respecte a l’estat”, avisa la Comissió de Venècia.

La Comissió de Venècia

La Comissió de Venècia és l’òrgan consultiu del Consell d’Europa que s’encarrega de les qüestions constitucionals. La seva funció és proporcionar assistència legal als estats membre i garantir que les seves estructures legals i institucionals estan en línia amb els estàndards de la UE. Per això, elabora informes a petició dels estats membre, el Consell d’Europa i organismes internacionals.

Està formada pels quaranta-set estats membres que constitueixen el Consell d’Europa i catorze estats més; els Estats Units, Israel, Mèxic, Perú, Xile, Brasil, Costa Rica, Algèria, Marroc, Tunísia, Kazakhstan, Kirguizistan, Corea i Kossove.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor