El Parlament Europeu ratifica Von der Leyen com a presidenta de la Comissió

  • El plenari aprova el nou executiu per 461 vots a favor, 157 en contra i 89 abstencions

VilaWeb

ACN

27.11.2019 - 13:10
Actualització: 27.11.2019 - 13:11

El Parlament Europeu ha ratificat la presidència de l’alemanya Úrsula Von der Leyen a la Comissió Europea, que començarà el seu mandat la setmana que ve. Per 461 vots a favor, 157 en contra i 89 abstencions, el plenari del Parlament Europeu ha aprovat l’equip de 26 comissaris i la presidenta que formaran l’executiu europeu, 12 dones i 15 homes. Així, la cambra també ha donat el seu vistiplau al socialista Josep Borrell com a cap de la diplomàcia europea i vice-president de la CE.

El Regne Unit de moment no tindrà una cadira a l’executiu de Von der Leyen arran de la seva negativa a nominar un candidat en ple període electoral. Per aquest motiu, la CE va començar un procediment d’infracció en contra, deixant clar que ha pres totes les mesures possibles per forçar a Londres i evitar crítiques sobre la seva legitimitat.

El Partit Popular Europeu, el Partit Socialista i els liberals de Renovar havien anunciat que votarien a favor de la Comissió Von der Leyen, mentre que el grup dels Verds/ALE ha optat majoritàriament per l’abstenció. En canvi, els independentistes escocesos de l’SNP hi han votat a favor. ‘Tornarem i comptem amb vostè’, li ha dit l’eurodiputat Alyn Smith, referint-se al Brexit. L’Esquerra Unitària (GUE/NGL) i els ultres d’Identitat i Democràcia han votat en contra.

L’executiu necessitava una majoria simple amb més vots a favor que en contra per obtenir l’aval de la cambra. Cadascun dels eurocomissaris ja es van sotmetre per separat a un escrutini dels eurodiputats, mentre que el plenari del Parlament Europeu va votar al juliol per una estreta majoria a favor de Von der Leyen com a presidenta de la CE.

Una Comissió Europea ‘geopolítica’

En un discurs sense novetats, Von der Leyen ha presentat el seu equip i programa al plenari del Parlament Europeu aquest dimecres al matí. L’alemanya ha reivindicat com a prioritat la lluita contra el canvi climàtic de manera ‘inclusiva’ i la ‘digitalització’ de l’economia europea. ‘Protegir el nostre clima és una qüestió existencial per a Europa i el món’, ha remarcat.

Von der Leyen no ha pogut complir la seva promesa de formar un executiu completament paritari, però aquest dimecres ha promès que els gabinets dels eurocomissaris ho seran.

Durant la conferència de premsa sobre repartiment de càrrecs entre els eurocomissaris, Von der Leyen va anunciar que la seva voluntat és presidir ‘una Comissió geopolítica’.

Tres vice-presidents potents

La CE tindrà tres vice-presidències potents amb Frans Timmermans, Margrethe Vestager i Valdis Dombrovskis. L’holandès Timmermans serà el primer vice-president executiu i liderarà el ‘Pacte Verd Europeu’, mentre que la danesa Vestager serà la segona vice-presidenta al capdavant de la política digital i, a més, eurocomissària de Competència, la mateixa cartera que té ara.

Com a tercer vice-president executiu, el letó Dombrovskis liderarà els afers econòmics i també serà comissari de Serveis Financers, en una responsabilitat similar a l’actual.

Borrell, cap d’exteriors

Com a nou Alt Representant, Borrell formarà part de l’executiu de Von der Leyen. Es tracta d’un càrrec que, a més de gestionar la diplomàcia europea i presidir les reunions de ministres d’exteriors, comporta una cadira a la CE com a vice-president.
Si bé Borrell estarà al capdavant de la diplomàcia europea, fins a tres eurocomissaris tindran carteres amb una destacada dimensió exterior.

El diplomàtic hongarès Olivér Várhelvi serà el comissari encarregat de les relacions amb els països veïns de la UE i la seva ampliació, mentre la finesa Jutta Urpilainen serà l’eurocomissaria de Col·laboracions Internacionals, que tindrà la vista especialment posada a l’Àfrica.

Com a responsable de Comerç, Phil Hogan liderarà les negociacions del bloc amb tercers països en aquesta àrea en un moment tens en l’escena internacional per la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina.

Interior i Justícia

La txeca Vera Jourová s’ocuparà de Drets Fonamentals i l’ex-ministre d’Afers estrangers belga, Didiers Reynders, serà eurocomissari de Justícia. Al capdavant de l’àrea de migracions hi haurà el fins ara portaveu de la CE, Margaritis Schinas, que ocuparà una vice-presidència anomenada ‘Promovent la forma de vida europea’. El títol d’aquesta cartera es va canviar fa unes setmanes després de la polèmica generada pel nom inicial ‘Protegint la nostra forma de vida europea’.

L’àrea d’Interior ara estarà en mans de la sueca Ylva Johansson.

Tres vice-presidències per a l’est d’Europa

Mentre que les vice-presidències més potents han anat a mans dels països nòrdics, Von der Leyen ha compensat l’est d’Europa amb dues vice-presidències més no executives. En la seva quarta legislatura com a comissari, l’eslovac, Maroš Šefčovič, serà responsable de les relacions interinstitucionals, la txeca Jourová a la cartera de Valors i Transparència, i la croata Dubravka Suica estarà centrada a mitigar l’impacte de la globalització i les amenaces a la democràcia.

Càrrecs econòmics

Sota vigilància de les vice-presidències i la mateixa Von der Leyen, l’italià Paolo Gentiloni s’ocuparà d’Economia, l’austríac Johannes Hahn gestionarà Pressupostos, el luxemburguès Nicolas Schmit Ocupació i la romanesa Adina Valean de Transports. Mercat intern quedarà en mans del francès Thierry Breton, que també gestionarà l’àrea d’indústria de la defensa.

Una cartera pels Verds

El jove lituà de 28 anys i únic polític dels Verds en aquesta comissió, Virginijus Sinkevičius, serà l’eurocomissari de medi ambient. Tanmateix, com a responsable del ‘Pacte Verd’, Timmermans estarà per sobre d’aquesta cartera.

El polonès Janusz Wojciechowski s’encarregarà d’Agricultura, l’estoniana Jadri Simson d’Energia, la xipriota Stella Kyriakides de Salut, la búlgara Mariya Gabriel d’Innovació i Joventut i la maltesa Helena Dalli d’Igualtat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor