25.04.2019 - 17:09
Avui s’ha celebrat al Parc Bit una jornada dedicada a l’Economia social en l’àmbit de la Unió Europea, amb motiu del reconeixement de les Illes com a ‘Regió Europea de l’Economia Social’ per part de la Comissió Europea.
El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, ha destacat durant la seva intervenció els bons resultats de la feina feta de manera conjunta entre les entitats que representen el sector de les empreses de l’economia social i el govern, amb l’objectiu de potenciar el sector.
‘Avui és un gran dia per a les Illes Balears, perquè es reconeix a les nostres illes com a Regió Europea d’Economia social’ ha dit Negueruela, que ha agraït a la Unió de Cooperatives del Treball Associat de les Illes Balears (UCTAIB) representada per la seva presidenta, Malena Riudavets, la iniciativa de sol·licitar el reconeixement de la UE com a Regió Europea de l’Economia Social.
Aquest reconeixement s’ha fet patent amb la presència en la jornada de la cap de la Unitat de Tecnologies avançades, clústers i economia social a la Comissió Europea, Ulla Engelmann i del president de la Social Economy Europea, Juan Antonio Pedreño.
Negueruela ha destacat el paper del govern: ‘Ha volgut impulsar l’Economia Social d’una manera efectiva i amb fets, no només per posar a les Illes a l’alçada d’altres comunitats, sinó, sobretot, perquè creiem en un tipus d’empreses de participació democràtica, que a les Balears té un potencial enorme’, ha afirmat.
El conseller ha recordat mesures per a impulsar l’economia social en aquesta legislatura com la creació d’una Direcció General de Treball, Economía Social i Salut Laboral per a distingir la importància del sector; l’establiment del diàleg constant i fluid amb les organitzacions i la recuperació del Consell del Cooperativisme i de l’Economia Social, després de quatre sense haver estat convocada.
Negueruela també ha recordat l’aprovació del Pla Director de l’Economia Social (2018-2022), amb un ampli consens, i que recull com a objectiu que l’economia social arribi al 5% del PIB mitjançant la creació de cooperatives i societats laborals, així com una inversió pública de gairebé quatre milions d’euros.
Ha assenyalat que, per aconseguir aquest augment del PIB i fomentar l’economia social s’ha posat en marxa ‘diverses línies de subvenció i fórmules de finançament, perquè aquestes empreses comptin amb un suport econòmic fort i sostingut’. Un altre impuls va arribar amb l’aprovació de la Llei de Micooperatives el passat més de gener, amb el suport de tots els partits.
Per al conseller Negueruela, totes aquestes polítiques públiques han estat servides per posar en valor una economia social i l’objectiu ara és consolidar aquesta aposta, clau per al desenvolupament econòmic social del territori.