31.07.2024 - 21:06
|
Actualització: 31.07.2024 - 22:03
Aquestes darreres hores, les xarxes socials i els mitjans de comunicació s’han omplert d’un rumor que ha encès les alarmes als consumidors: que la Unió Europea havia prohibit les patates amb gust de pernil salat. Una mesura que, segons que expliquen, ha estat motivada després d’un informe de l’EFSA (Autoritat Europea de Seguretat Alimentària), que deia que aquests additius augmentaven el risc de malalties com ara el càncer. Què hi ha de cert, en tot això que s’ha dit? És veritat que s’han prohibit les patates amb gust de pernil salat? Experts i la Comissió Europea mateixa ho han desmentit.
Tot i que hi ha una directiva europea que regula l’ús de certs additius alimentaris i la normativa sobre el consum d’ingredients naturals, no hi ha cap motiu per a preocupar-se per la continuïtat d’aquest producte. La directiva UE 2022/63, que actualitza la normativa sobre aromes alimentaris, ha generat confusió, però els fabricants han dit que adaptarien els productes per complir la nova regulació sense que afectés la disponibilitat de les patates fregides amb sabor de pernil.
La Comissió Europea mateixa ha fet un piulet per desmentir que la Unió Europea hagués prohibit la venda de patates fregides amb gust de pernil. “[Hem prohibit] alguns additius d’aroma fumada emprats per produir-les, per la qual cosa amb una recepta que no inclogui aquests additius es podran continuar fabricant”, expliquen. Concretament, diu: “Aquesta decisió va rebre el suport dels vint-i-set països de la Unió Europea, i és basada en avaluacions científiques, que van assenyalar que aquests additius podien fer malbé el material genètic dels consumidors i elevaven el risc de patir de malalties com el càncer.”
Segons la Comissió, els productors tindran cinc anys per a adaptar-se a la nova situació per als productes alimentaris en què les aromes de fum substitueixen un procés de fumat convencional. I dos anys per als productes en què les aromes fumades es facin servir per afegir sabor.
Esta decisión fue apoyada por los 27 países de la Unión Europea, y se basa en evaluaciones científicas, que señalaron que estos aditivos pueden dañar el material genético de los consumidores, elevando el riesgo de sufrir enfermedades como el cáncer.
— Comisión Europea (@ComisionEuropea) July 31, 2024
La tecnòloga d’aliments Beatriz Robles ha explicat en un enfilall a X que aquestes patates fregides continuarien disponibles al mercat. Ha explicat que no hi havia cap indici ni anunci oficial per part dels fabricants que apuntés a la desaparició d’aquest producte.
¿Qué pasa ahora? Pues que esto tiene que traducirse en una decisión de la Comisión Europea. Es decir, la EFSA emite su dictamen científico, pero no legisla ni revoca la autorización: el dictamen es la base sobre la que la Comisión Europea toma la decisión legal.
— Beatriz Robles (@beatrizcalidad) July 31, 2024