03.07.2020 - 13:12
La Comissió Europea ha autoritzat l’ús de l’antiviral remdesivir com a tractament contra la covid-19. Després que l’Agència Europea del Medicament (EMA) ja donés llum verda al medicament per a pacients greus que requereixen ventilació, ara l’executiu europeu ha donat l’aval comercial de manera condicional al remdesivir sota un procés accelerat i l’acord dels estats membres.
Aquest permís condicional és un tipus d’autorització que permet facilitar l’accés ràpid a medicines en moments d’emergència. La Comissió Europea ha donat llum verda al tractament alhora que negocia amb Gilead per reservar dosis per als estats de la Unió Europea després que els Estats Units hagin comprat pràcticament totes les existències de remdesivir fins al setembre.
Els EUA compren totes les reserves fins setembre
El govern dels Estats Units ha comprat gairebé la totalitat de l’estoc del remdesivir. El departament de Salut dels EUA va anunciar dimecres que ha comprat dosis suficients del medicament per a tractar 500.000 pacients. D’aquesta manera, cap altre govern podrà adquirir-ne el remdesivir fins al setembre. Aquesta mateixa setmana, Gilead va posar finalment el preu del medicament, que fins ara era experimental i no s’havia comercialitzat mai, tot i que es va patentar el 2009. Cada dosi del remdesivir costa 348 euros, és a dir, un tractament complet val 2.090 euros.
Què és el remdesivir?
El remdesivir és un antiviral endovenós que Gilead va dissenyar inicialment el 2009 com a possible tractament contra l’hepatitis C. No obstant això, la companyia va decidir reenfocar-lo anys després perquè es va demostrar que era ineficient. En aquest sentit, el 2015 es va començar a provar com a possible tractament contra l’Ebola i el virus de Marburg, però novament es va descartar per la manca de resultats. Arran de la pandèmia del coronavirus 2019, Gilead va impulsar novament els estudis amb el remdesivir com a possible tractament.