26.02.2025 - 21:40
La Comissió Europea ha confirmat en una carta al govern que Andorra podrà incorporar a l’acord d’associació una adaptació per limitar l’adquisició d’habitatges i altres béns immobles per part de no residents. Actualment, Malta ja compta amb una exempció semblant.
La carta l’ha feta pública el cap de govern, Xavier Espot, durant la reunió dels membres del pacte d’estat per a l’acord d’associació.
En la reunió del Pacte d’Estat hem acordat la publicació de la carta de la Comissió Europea que confirma el que hem estat explicant des del tancament de les negociacions:
(Obro fil x6)
@GovernAndorra @andorraunioeu pic.twitter.com/QMSRw7r28o
— Xavier Espot Zamora (@XavierEspot) February 26, 2025
Aquesta possibilitat consta en les conclusions de la sessió de negociació de desembre del 2023, però no es podrà incloure a l’acord fins que no s’hagi modificat la legislació nacional en aquesta matèria i no hagi estat aprovada pel comitè mixt que crearà l’acord.
Espot ha detallat que, davant els dubtes de la ciutadania sobre certs temes, el govern va decidir traslladar una petició a la Comissió Europea per poder publicar certs acords adoptats durant la negociació que no queden explícitament plasmats en el text de l’acord.
D’altra banda, sobre el sistema de càlcul d’autoritzacions de residència previst en l’acord, la Comissió ha confirmat que la quota per a treballadors, que s’ha acordat en un 7% del total de la mitjana de permisos de residència vigents en els darrers 5 anys, correspondria a 368 noves autoritzacions si s’hagués aplicat el 2023.
Espot ha explicat que era important, davant la diversitat d’interpretacions que han sorgit últimament, deixar clar que la interpretació del govern i de la Comissió era la mateixa i correspon a la que es pot trobar en els documents informatius oficials.
El govern remarca que la carta desmenteix les interpretacions que apuntaven a un increment molt més gran de la població. En aquest sentit, Espot ha insistit que, davant el fet que es facin interpretacions diametralment oposades, era necessari posar a l’abast de la ciutadania informació rigorosa i fiable.
Finalment, la Comissió ha confirmat que la lliure circulació de persones, amb les especificitats pactades, no s’aplicarà fins dos anys després de l’entrada en vigor de l’acord d’associació.