04.12.2018 - 10:57
|
Actualització: 04.12.2018 - 16:43
El Parlament de Catalunya ha aprovat avui el pla de treball de la comissió d’investigació parlamentària sobre l’aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola. Els diputats han aprovat la compareixença, com a testimonis, de l’ex-president del govern espanyol, Mariano Rajoy; de l’actual president, Pedro Sánchez; el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, exiliat a Waterloo; i el vice-president Oriol Junqueras, empresonat de forma preventiva als Lledoners. Entre molts d’altres, també es convoca l’actual líder del PP, Pablo Casado. Les compareixences s’han aprovat amb els vots a favor de JxCat, ERC i els comuns, i el vot en contra del PSC-Units.
Una de les peticions que s’ha tombat ha estat la compareixença del president basc, Iñigo Urkullu. De fet, ERC n’ha retirat la sol·licitud però els comuns l’han mantingut sobre la taula. De fet, ha estat l’únic grup que hi ha votat a favor; JxCat hi ha votat en contra i els socialistes i els republicans s’han abstingut.
A banda de Rajoy, del seu govern també s’ha aprovat citar l’ex-vice-presidenta Soraya Sáenz de Santamaría, així com l’ex-ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido; l’ex-ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, i l’ex-ministre de Justícia, Rafael Catalá. La comissió d’investigació també vol que comparegui el líder de Ciutadas, Albert Rivera; el del PSC i president del grup parlamentari socialista, Miquel Iceta; i el senador i diputat popular Xavier García Albiol. També es reclama la presència d’Enric Millo, ex-delegat del govern espanyol a Catalunya, tot i que en aquest cas el PSC s’ha abstingut enlloc de votar-hi en contra. El parlament també vol sentir l’ex-cap de gabinet de Rajoy, Jorge Moragas, i l’actual vice-presidenta del govern socialista, Carmen Calvo.
Citen els presos i exiliats
JxCat, ERC i els comuns ha aprovat també citar algunes de les persones que formaven part del govern i del parlament just abans de l’aplicació del 155 l’octubre del 2017. I a banda de Puigdemont i Junqueras, volen sentir la veu dels consellers Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn, Dolors Bassa, Lluís Puig, i Clara Ponsatí, així com de les ex-diputades Marta Rovira, Anna Simó i Mireia Boya (CUP). No s’han proposat els noms de Toni Comín, ni Meritxell Serret, ni Anna Gabriel. Sí que s’ha aprovat la compareixença de Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona.
Una comissió ‘desvirtuada’
D’estructura de Govern també s’ha aprovat la del director de l’escola d’administració pública de Catalunya, Agustí Colomines, i la de Martí Anglada, que era delegat de la Generalitat a l’exterior. Ara bé, s’han tombat les compareixes dels secretaris generals dels departaments, que havia demanat la CUP. De fet, només els comuns hi han votat a favor. JxCat, ERC i els socialistes hi ha votat en contra. Segons han explicat els cupaires a l’ACN la seva proposta pretenia analitzar ‘l’acatament’ del 155 a l’administració catalana i consideren que sense aquesta versió la finalitat de la comissió ‘queda desvirtuada per no admetre l’anàlisi complet de la situació’. De fet, els anticapitalistes no han participat a la sessió d’aquest dimarts i avisen que participaran a la comissió d’investigació a partir d’ara en funció de cada compareixença.
També s’ha tombat la compareixença de Lluís Juncà i de Rosa Vidal, ex-secretari general de la Vice-presidència i interventora general de la Generalitat, respectivament, amb el ‘no’ de JxCat i ERC. En canvi sí que s’ha citat Roberto Bermúdez de Castro, que era el secretari d’Estat d’Administracions Territorials, i Juan Antonio Puigserver, execretari general tècnic del ministeri de l’Interior. Així com Jaime Alfonsín Alfonso, cap de la Casa Reial espanyola; i els senadors José Montilla (PSC), Josep Lluís Cleries (PDeCAT), Mirella Cortés i Miquel Àngel Estradé (ERC), Ignacio Cosidó (PP), Ander Gil (PSOE), Jokin Bildarratz (grup basc), Jon Iñarritu (EH Bildu), Sara Vilà i Óscar Guardingo (comuns), i el president d’aquesta cambra, Pío García Escudero.
Experts i documents
Amb el pla de treball, també s’ha aprovat que compareguin com a experts l’ex-president basc Juan José Ibarretxe; el Síndic de Greuges, Rafel de Ribó; Isidre Fainé i Josep Oliu, o qui deleguin, com a responsables de les entitats bancàries CaixaBank i Banc Sabadell; el president del comitè d’empresa de Seat, Matías Carnero; i Pau Villòria, que era comissionat per al desplegament de l’autogovern. També han prosperat les compareixences d’experts en dret com Xavier Arbós, Argelia Queralt, Javier Pérez Royo, Pascual Sala, José Antonio Martín Pallí o Enoch Albertí entre d’altres.
A banda, s’ha aprovat la documentació que analitzarà la comissió, i que inicialment havien proposat socialistes i republicans. Els PSC s’ha desmarcat amb una abstenció en només una votació, a l’informe ‘Inventari de danys’ de ServidorsCat. La resta de documentació s’ha tirat endavant per unanimitat. Entre aquests documents hi ha informes del Síndic de Greuges, acords del Consell de Ministres, dictamens del Consell de Garanties Estatutàries i l’acord del Senat i el reial decret per aplicar el 155, a proposta d’ERC; així com, a proposta del PSC-Units, tota la documentació encarregada pel Govern relativa a ‘actes de preparació, execució o consolidació posterior d’una hipotètica secessió de Catalunya respecte Espanya’; sentències del Tribunal Constitucional per frenar passos dels independentistes, i els informes que detallin les afectacions del 155.
No fer de la comissió un ‘xou’
La comissió ha arrencat amb discrepàncies entre els grups no només sobre com visualitzar la votació sinó també sobre la finalitat de la comissió. De fet, el portaveu parlamentari adjunt del PSC-Units, Ferran Pedret, ha assegurat que els socialistes hi participen però amb ‘seriosos dubtes per l’honestedat’ de JxCat i ERC sobre la comissió. I els ha acusat així de tenir les ‘conclusions més que aprovades’. ‘Hi participem perquè després d’una crisi constitucional tan severa és deure del parlament parlar-ne; el que de cap manera pensem tolerar és que se’ns intenti tapar la boca amb crítiques quan hem estat respectuosos’, s’ha queixat a la presidència de la comissió.
Toni Morral, de JxCat, que encapçala la mesa d’aquesta comissió, ha assegurat que les paraules de Pedret eren ‘agosarades’ i ha defensat la comissió per esbrinar la ‘transcendència’ de l’aplicació del 155 sobre les institucions catalanes. Una tesi que ha avalat la diputada republicana Lluïsa Llop, que ha negat tenir cap ‘conclusió premeditada’.
‘Pregaria als grups que no la convertim en una xou, en acusacions mútues; crec que la importància és cabdal després del segrest de les institucions catalanes, de la pèrdua de l’autogovern’, ha reblat la presidenta del grup parlamentari dels comuns, Jéssica Albiach.