Comín, Puig i Serret compareixen davant la justícia belga per saber si els imposa mesures cautelars

  • En la primera euroordre, el jutge va decretar-los llibertat amb mesures cautelars i podien circular lliurement per Bèlgica, però no podien sortir del país sense permís, havien de comunicar l'adreça on s'allotjaven i s'havien de presentar al jutjat quan els ho requerís

VilaWeb

Redacció

04.04.2018 - 22:00
Actualització: 05.04.2018 - 15:21

Els consellers Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig compareixen davant el jutge a Brussel·les. Tots tres resideixen a Bèlgica i es van posar a disposició de la justícia belga quan el Tribunal Suprem va emetre les noves euroordres contra ells; en aquell moment, la fiscalia ja va dir que els tenia localitzats. Ara el jutge haurà de decidir si els imposa mesures cautelars mentre es decideix sobre l’euroordre, és a dir, si els deixa en llibertat amb condicions, com ja va passar el novembre.

Llavors, arran de l’euroordre de detenció i lliurament activada pel jutge espanyol Pablo Llarena, tots tres van presentar-se davant el jutge belga –com tornaran a fer avui–, qui va decretar-los llibertat amb mesures cautelars. Els va permetre de circular lliurement per Bèlgica, però no pas sortir del país sense permís. A més, havien de comunicar l’adreça on s’allotjaven i s’havien de presentar al jutjat quan els ho requerís.

Aquelles mesures van ser vigents durant un mes, fins que Llarena, per sorpresa, va decidir de retirar l’euroordre. Allò va invalidar automàticament les mesures cautelars. El jutge espanyol va prendre la decisió perquè si el jutge belga dictaminava que els consellers i el president –en aquell moment, en la causa belga– no podien ser jutjats per rebel·lió ni per sedició, hauria vist limitada la seva capacitat d’actuació contra ells.

Avui els tres consellers tornaran al mateix lloc, amb el precedent que van complir fil per randa totes les mesures cautelars que els havien aplicat i que no han abandonat el país quan s’ha sabut que el jutge Llarena tornava a activar l’euroordre.

Processats i no investigats
Hi ha una diferència substancial entre l’euroordre del novembre i la que es començarà a cursar avui. Aleshores, tots els consellers es trobaven en condició d’investigats i ara, que Llarena ja ha tancat la instrucció, ja estan processats per diversos delictes. Comín, per rebel·lió i malversació; i Serret i Puig, per desobediència i malversació. El jutge belga haurà d’analitzar si la conducta de tots ells encaixa en els fets descrits per Llarena i si els ha de processar per algun dels delictes. També podria donar-se el cas que només acceptés una part dels delictes que investiga Llarena. Per exemple, que decideixi d’extradir Comín per malversació, però no pel delicte de rebel·lió. Això implicaria que, una vegada a l’estat espanyol, només el podrien jutjar pel delicte pel qual l’han extradit.

Quan el jutge ja hagi decidit si els aplica mesures cautelars o no, el següent pas, que pot tardar uns dies, serà una vista als jutjats perquè el magistrat decideixi si són extradits o no.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor