Comín diu que el Consell de la República és la garantia per a no caure en l’autonomisme

  • El conseller demana unitat a les forces independentistes

VilaWeb

ACN

15.08.2018 - 10:54
Actualització: 15.08.2018 - 22:23

El conseller Toni Comín defensa que el Consell de la República assumeixi el paper de l’estat major del procés, el qual ha definit com l’espai ‘on es construïa la unitat estratègica entre les entitats sobiranistes i els partits i es prenien les grans decisions del procés’. En una entrevista a ‘El matí’ de Catalunya Ràdio, Comín ha explicat que la nova institució tindrà una relació directa amb el govern i serà l’òrgan que dirigirà ‘la continuïtat del procés’.

Per Comín, el Consell de la República és la garantia perquè la política catalana no caigui en l’autonomisme i ha de ser l’actor encarregat de ‘passar a l’acció’, ja que l’estat major ‘no existeix com el curs passat’. En aquest sentit, ha dit que la funció del govern de Quim Torra havia de ser defensiva i no podia ‘anar a l’ofensiva’, com sí que ‘podia fer’ el de Puigdemont.

El conseller ha reconegut que la nova institució decidirà sobre l’executiu català però que, a hores d’ara, encara s’ha de concretar el com. Començarà a funcionar a principi del nou curs polític, amb finançament privat, i serà ‘un dels primers fruits del mandat del primer d’octubre’.

‘Si ens encongim, la unitat no servirà de res’
Comín ha apel·lat a un moviment independentista ‘transversal i unitari’. Per aquesta raó, arran de les veus que han sorgit en l’entorn d’ERC i del PDECat criticant la inviabilitat d’executar el mandat de l’1-O, el conseller ha instat a la ‘lleialtat’. ‘Si ens encongim, no la unitat no servirà de res’, ha dit, i ha defensat la necessitat de ‘parlar molt i refer les confiances, que és el que fem cada dia a l’exili’.

El conseller ha posat la sinergia entre França i Anglaterra per a tombar Alemanya durant la guerra mundial com a exemple de la importància de les aliances malgrat les diferències. ‘Som en un combat brutal contra un estat que utilitza tots els mitjans legals i no legals’, i ha afegit que ‘les trifulgues només malmetran a l’independentisme’, per la qual cosa ha apel·lat a ‘construir ponts i unitats’.

Llistes per a les municipals
Pel que fa a les pròximes eleccions municipals, Comín és partidari d’analitzar ‘cas a cas’ la necessitat de constituir una llista única entre ERC i PDECat i defensa la unió ‘allà on hi ha perill de pèrdua’. ‘Els partits són instruments i s’ha d’analitzar en clau instrumental’, ha afegit.

La pèrdua de l’escó
Un cop el Tribunal Suprem ha ratificat la suspensió dels diputats, Comín diu que hi ha diferències entre els polítics empresonats i els qui són a l’exili. Malgrat que en el primer dels casos ha qualificat la decisió d’il·legal perquè ‘la llei diu que els rebels seran suspesos mentre duri la presó, però ells no són rebels’, en el seu cas i el de Carles Puigdemont creu que ‘és doblement il·legal perquè no som a la presó’ i, per tant, ‘la decisió no hauria de ser igual que la dels presos’.

La relació amb Junqueras i Puigdemont
Comín ha reconegut que li va costar prendre la decisió de marxar a l’exil, però que en veure com ‘el conflicte polític s’ha judicialitzat’ té la certesa que va perdre la decisió correcta. ‘Per guanyar el combat polític has de guanyar la batalla judicial’, ha dit, tot afegint que les euroordres resoltes al seu favor ha afavorit que a Europa es vegi el Tribunal Suprem ‘amb vergonya i estupor’ i ‘si no haguéssim marxat no seria així’.

El conseller ha assegurat que manté molt bona relació amb els polítics empresonats. De fet, ha explicat que ha rebut ‘tres cartes en només deu dies’ d’Oriol Junqueras, i ha constatat que la relació ‘no s’ha refredat’. Ha explicat, però, que en les cartes eviten parlar de ‘temes polítics per prudència’.

A Comín li consta que Puigdemont ha enviat diverses cartes a Junqueras. El que no ha sabut concretar és si aquestes han obtingut resposta.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor