Comín aplaudeix la proposta de Sumar sobre l’amnistia: “És plena d’elements útils”

  • En una entrevista a Catalunya Ràdio, Comín s'ha mostrat receptiu a la proposta de Sumar · Tanmateix, considera que no n'hi ha prou per a desblocar la investidura de Sánchez

VilaWeb
Redacció / ACN
10.10.2023 - 11:32
Actualització: 10.10.2023 - 12:39

El conseller Toni Comín, que s’encarrega de negociar amb Sumar en nom de Junts, ha dit que considerava bona la proposta de la plataforma de Yolanda Díaz sobre la llei d’amnistia, que aquesta tarda es presentarà formalment en un acte a Barcelona. “És plena d’elements útils“, ha remarcat en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Comín també ha celebrat que Sumar obri un camí que el PSOE “tard o d’hora” acabarà transitant, i ha afegit que l’amnistia era una gran victòria política de l’independentisme, i no pas un “gol a la porteria pròpia”, tot i que ha alertat que no n’hi ha prou per a la investidura de Pedro Sánchez.

Alhora, Comín ha agraït a Sumar el “gest de confiança” per haver compartit amb Junts la seva proposta d’amnistia abans de presentar-la. I també valora positivament que el partit de Yolanda Díaz s’hagi sumat a les converses perquè això, segons ha dit, “ajuda més que complica”.

Sobre si l’amnistia ha d’incloure els policies espanyols de l’1-0, Comín ha volgut recordar que el negociador de Sumar, Jaume Asens, ha dit públicament que se n’han d’excloure els casos “que han traspassat una línia vermella“.

Preguntat per si creu que seria oportú que el PSOE es desplacés fins a Brussel·les per fer-se una fotografia amb Carles Puigdemont, Comín ha respost que els socialistes s’equivocaran molt si en les formes donen un caràcter diferent de Junts respecte a les altres formacions. De totes maneres, ha afegit que creu que es cuidaran de ser curosos.

Comín s’ha emparat en el vot de silenci de l’equip negociador de Junts i ha defensat que “l’hermetisme és molt necessari”. Sense entrar en detalls sobre quina és la proposta del seu partit, ha dit que s’ha de garantir que l’amnistia passi el filtre del Tribunal Constitucional espanyol i, per tant, que s’ha de treballar amb rigor.

“Quan l’Espanya neofranquista embogeix amb l’amnistia això és incompatible amb considerar que és una rendició o un autogol en pròpia porteria. És una victòria en ella mateixa, però això no vol dir que sigui suficient per a la investidura. L’amnistia i prou no és una condició suficient“, ha resumit.

La proposta de Sumar

La proposta de Sumar, avançada la setmana passada, inclouria tots els càrrecs relacionats amb la preparació, organització, convocatòria, finançament, afavoriment, promoció, execució i celebració del Primer d’Octubre, com també amb la consulta del 9-N del 2014. Alhora, inclouria “tot allò que ha tingut lloc a la via pública o per qualsevol altre mitjà en defensa de tal referèndum, o fet com a protesta contra les decisions governamentals o judicials encaminades a impedir-ne la celebració o a perseguir-ne penalment o administrativament els responsables”.

La llei, tanmateix, també inclouria els agents de policia espanyols que van provar d’impedir el referèndum del Primer d’Octubre, com també els que van fer d’antiavalots en les protestes subseqüents, però no aquells qui hagin comès delictes de tortures i contra la integritat moral.

Consulta interna al Consell de la República

Comín ha avisat que la consulta interna a les bases del Consell de la República sobre el blocatge de la investidura de Sánchez no vincula els negociadors encara que Puigdemont en sigui el president. “Qui negocia no és el Consell, són els partits polítics”, ha argumentat. L’eurodiputat ha explicat que faran la pedagogia necessària perquè seria més bo que, en la consulta interna, guanyes l’opció de seguir negociant. L’enquesta es farà entre el 17 i el 23 d’octubre.

Demà, 11 d’octubre, comença una altra consulta a les bases sobre la reestructuració del Consell de la República. La proposta és eliminar l’Assemblea de Representants, l’únic òrgan d’elecció directa, i crear dues cambres: una de representació dels consells locals, amb l’objectiu de deliberar i prendre decisions sobre les accions a fer; i una segona cambra, amb l’objectiu d’elaborar la legislació republicana, amb la participació d’experts i professionals.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor