10.04.2025 - 21:40
|
Actualització: 20.04.2025 - 09:38
Voleu regalar un còmic aquest Sant Jordi 2025? Com més va més editorials en publiquen en català, tant títols originals com traduccions, i per a tots els públics. És per això que hem preparat una selecció de deu còmics, d’estils gràfics i gèneres diversos, juvenils i adults, publicats el 2025.
També us poden interessar altres recomanacions de llibres com ara: llibres d’assaig, llibres per gent que no li agrada llegir, llibres de poesia, llibres clàssic que tornen, novel·la negra, llibres de salut i benestar emocial, llibres de gastronomia, llibres infantils i ficció traduïda la català.

Solanin
Inio Asano
Norma Editorial
Una de les obres més famoses de l’autor de manga Inio Asano arriba traduïda al català en una edició integral que agrupa tots els volums en una edició rústica. La Meiko i en Taneda, han d’enfrontar-se a una cruïlla on arriben tots els joves: continuen perseguint els seus somnis o ho deixen estar i cerquen una feina per a pagar el lloguer? Un còmic introspectiu i costumista que enamora.

Divendres cuscús. Alger 1993
Yacine Belahcene, Santi Eizaguirre i Cristina Bueno
Pol·len edicions
El músic i gestor cultural Yacine Belahcene ha traslladat la seva història a un còmic dibuixat per Cristina Bueno i coescrit per Santi Eizaguirre, músic com ell. Relata la infantesa de l’Aziz, un nen de mare catalana i pare algerià nascut els anys vuitanta i que ha d’encarar l’esclat de la guerra civil algeriana. Cada divendres va a casa de l’àvia a menjar cuscús, però n’hi haurà un que serà el darrer de tots.

Esqueixos
Toni Benages
Editorial Males herbes
Inspirat en l’esperit de publicacions de terror clàssiques com Tales from the crypt o Creepy, el dibuixant Toni Benages adapta al còmic relats d’Elisenda Solsona, Ferran Garcia, Eva Espinosa, Carme Torras i Roser Cabré-Verdiell. Cadascuna de les històries, que van del terror a la ciència-ficció distòpica i les llegendes, es presenta amb un estil gràfic diferent.

Mala olor
Nadia Hafid
Editorial Finestres
En una empresa on tot és perfecte –assoleix els objectius prevists i directius i treballadors estan contents—, apareix una pudor que s’estén pertot arreu. D’on deu venir? La hipocresia intrínseca del grup fa que tothom miri cap a una mateixa treballadora, una dona racialitzada i que, de retruc, s’esberlin les costures d’aquesta empresa aparentment perfecta. La manera de narrar aquesta història punyent i l’estil minimalista del dibuix la va fer guanyar el premi Finestres de còmic en català.

Atac als titans 8 (Edició integral)
Hajime Isayama
Norma Editorial
Norma Editorial continua publicant en català l’edició de col·leccionista d’Atac als titans, un dels millors mangues juvenils d’aquests darrers decennis per les múltiples capes que té. És una història ambientada en un món on la humanitat viu tancada muralles endins per protegir-se de titans gegants que devoren persones. Quan aquests monstres esbotzen la muralla, un jove anomenat Eren jura venjar-se’n i s’allista per lluitar contra ells. Però a mesura que avança la història, es descobreix que res no és com sembla: els titans amaguen un gran secret i la societat dins les muralles també. És una sèrie amb molta acció, tombs inesperats i dilemes morals sobre la llibertat, la guerra i la veritat. El volum 8 de la col·lecció, d’11 en total, inclou els números 22, 23 i 24 de l’edició senzilla.

Les tres reines
Magali Le Huche
Garbuix Books
Tres adolescents sense relació entre elles es troben que han guanyat el “concurs de botifarrons” de l’escola, una classificació ofensiva de les noies més lletges. Per circumstàncies diverses, es troben que han d’anar a la festa del 14 de juliol al palau de l’Elisi, a París, de manera que agafen les bicicletes i hi fan cap en una road trip carregada d’apoderament femení i amistat. Va guanyar el premi al millor còmic juvenil del Festival Internacional d’Angulema i el premi dels llibreters del Quebec en la categoria de millor obra estrangera.

Weimar. Temps incerts
Txuss Martin, Pau Pedragosa i Rafael Morata
Norma Editorial
En temps incerts com els que vivim, amb una creixent militarització europea i una guerra comercial mundial desfermada des dels Estats Units, és interessant de fer una mirada enrere i viure com es vivia a la República de Weimar, el règim polític alemany entre el final de l’imperi alemany per la derrota a la Primera Guerra Mundial i l’ascens d’Adolf Hitler al poder. L’exposició “Temps incerts: Alemanya entre guerres” al CaixaFòrum de Barcelona explica aquesta època amb una mirada multifactorial, i el dibuixant Rafael Morata l’ha convertida en una història en forma de còmic.

Quan moris serà per a mi
Michele Rech (Zerocalcare)
Pol·len Edicions
El dibuixant Zerocalcare, pseudònim de Michele Rech, es va fer mundialment conegut gràcies a les sèries d’animació per a adults de Netflix Strappare lungo i bordi (2021) i Questo mondo non mi renderà cattivo (2023), però la seva trajectòria en el món del còmic va molt més enllà. En aquesta nova història, Zerocalcare viatja amb el seu pare al poble de les Dolomites d’on prové la seva família. Una avinentesa perfecta per a conèixer millor el pare, però frustrada per la barrera que els significa parlar de coses profundes.

Li dèiem Bebeto
Javi Rey
Norma Editorial
Javi Rey, proclamat autor revelació del Saló Internacional del Còmic de Barcelona del 2017, explora la nostàlgia i el pas a l’edat adulta a partir de la història d’un grup de joves que juguen en un barri del Baix Llobregat i que sempre veuen, de lluny, un home més gran que ells com els observa. No en sabien el nom, però li deien Bebeto, i va esdevenir una constant més en el seu paisatge urbà.

Pítia dixit
Liv Strömquist
Editorial Finestres
De sempre, els humans han cercat consell en autoritats externes, adés l’oracle de Delfos, adés els influenciadors que ens venen consells per a viure millor. Ara, potser avui dia aquesta tendència s’ha convertit en una gran obsessió col·lectiva, i els venedors de fum tenen més canals que mai per a aprofitar-se de la nostra insatisfacció. Dotant-se d’un humor particular, Liv Strömquist analitza la fixació de la societat neoliberal per la cultura del benestar i l’autoajuda. Ha venut més de 10.000 exemplars a Suècia i és nominada com a millor obra al Festival Internacional d’Angulema d’enguany.