VÍDEO: Primer comiat al Brasil de Pere Casaldàliga

  • Són previstes tres vetlles: a Batatais, a Ribeirao Cascalheira i a Sao Félix de Araguaia

VilaWeb
Vetlla de Pere Casaldàliga a Batatais (Brasil). Fotografia: EFE/Celio Messias

EFE

09.08.2020 - 17:11
Actualització: 09.08.2020 - 22:12

Desenes de fidels han participat en la primera missa de comiat a Batatais, al sud-est del Brasil,  al bisbe Pere Casaldàliga, reconegut com un dels impulsors de la Teologia de l’Alliberament i defensor dels drets dels indígenes. La mort del conegut com ‘el bisbe de poble’ ha generat nombroses reaccions de tot, entre elles les dels expresidents del Brasil Luiz Inácio Lula da Silva (2003-2010) i Dilma Rousseff (2011-2016). Vegeu ací l’acte de comiat:

Fidel als seus preceptes, el cos del religiós descansa en un modest taüt, situat sobre uns estrats de fusta, als peus de l’altar de la capella dels Claretians de Batatais, on se li fa la vetlla. En la cerimònia íntima, les restes mortals han estat acompanyades de forma sòbria i austera per alguns dels seus germans claretians i uns pocs feligresos a la primera de les tres sales de vetlla que se celebraran. La de Batatais s’estendrà durant tot el dia i les altres dues es faran a partir del dilluns 10 d’agost a la regió de Mato Grosso, on va exercir tasques pastorals, a les localitats de Ribeirao Cascalheira i a Sao Félix de Araguaia, on era el bisbe emèrit i on serà enterrat dimecres al matí.

Casaldàliga, que vivia al Brasil des de 1968, estava ingressat des de dimarts 4 a la Santa Casa d’aquest municipi localitzat a l’interior de l’estat de Sao Paulo, afectat d’una pneumònia amb vessament pulmonar, encara que el seu estat de salut ja era delicat els últims anys, perquè també patia Parkinson. Havia estat traslladat en una avioneta a Batatais des de la remota localitat de Sao Félix de Araguaia, a uns 2.000 quilòmetres de distància, on va exercir la seva activitat pastoral com a bisbe. Casaldàliga va defensar durant dècades a les ètnies indígenes de l’Amazònia i es va enfrontar a terratinents per frenar la violència al camp en favor dels més necessitats.

Durant la seva missió pastoral al Brasil, Casaldàliga va participar en la fundació de la Comissió Pastoral de la Terra i Consell Missioner Indígena, ambdues organitzacions vinculades a l’Església catòlica. Al llarg de la seva vida, va assumir l”esperit de sacrifici’, el que sempre es va veure reflectit en el seu estil de vida, perquè practicava el que predicava i portava una vida austera i sense luxes.

Fill de camperols i ordenat sacerdot durant la dictadura de Francisco Franco, va arribar a patir amenaces de mort en diverses ocasions per enfrontar-se als interessos del poder rural i polític al Brasil. Casaldàliga va ser un dels principals impulsors del trencador corrent de la Teologia de l’Alliberament, que va estar en voga als anys 60 i 70 a l’Amèrica Llatina i que coincidia amb punts de la doctrina marxista per la seva defensa de l’emancipació dels oprimits. En aquella època, la Cúria romana va veure amb cert recel l’ascens d’aquest revolucionari corrent.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor