El “cometa del segle” es podrà veure aquest vespre

  • [FOTOGRAFIES] Així s’ha vist el “cometa del segle” als Països Catalans

VilaWeb
Imatge d'arxiu del cometa C/2020 F3 Neowise. Fotografia: Albert Salamé.
Redacció
12.10.2024 - 11:22
Actualització: 13.10.2024 - 19:26

El cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-Atlas), conegut com a cometa del segle perquè és un dels més brillats d’aquests darrers cent anys, es podrà veure a partir d’aquest vespre i els dies vinents.

Aquesta matinada el pas del cometa ja ha deixat algunes imatges espectaculars, però la presència de núvols n’ha dificultat parcialment la visió. Aquesta nit, però, hi haurà una nova oportunitat per a veure’l, ja que el cometa serà a un punt més alt sobre l’horitzó, tal com explica el divulgador especialitzat en astronomia i astrofísica Joan Anton Català.

Català recorda que al vespre, després de la posta del sol, caldrà cercar un lloc amb el cel net i parar atenció sobre l’horitzó oest, a la dreta de Venus. A mesura que passin els dies, el cometa cada volta serà més amunt. Això, segons Català, és bo. “En primer lloc, més alt vol dir menys turbulència atmosfèrica que n’afecti la visibilitat. En segon lloc, més temps d’observació abans no s’amagui per l’oest (com fa tot el cel a causa de la rotació de la Terra)”, explica a X. A més, el divulgador ha dit a Catalunya Ràdio que, en guanyar altura, disposem de més temps per a poder trobar el cometa al cel.


No obstant això, a mesura que passin els dies, la llum anirà minvant. Per tant, la clau seria en trobar la balança perfecta: que el fet que el cometa guanyi altura permeti de compensar la pèrdua progressiva de llum que el cometa patirà d’ara endavant.

Quins són els llocs més bons per a observar-lo?

Al Principat, el millor indret per a veure’l és el Parc Astronòmic del Montsec, que té un certificat internacional de qualitat nocturna. En el cas de Barcelona, on aquesta matinada s’ha pogut observar a ull nu, es recomana d’anar a l’Observatori Fabra, el Tibidabo Montjuïc.

El Parc Astronòmic de la Muntanya de Prades ofereix sessions especials per a veure el cometa. Del 14 al 22 d’aquest mes, donen l’oportunitat de gaudir d’aquest espectacle.

Al País Valencià, el parc natural de la Tinença de Benifassà és un dels millors indrets per a observar el cometa, tot i que també es recomanen la Canal de Navarrés, els Serrans, el Racó, la Plana d’Utiel-Requena i els Ports.

A les Illes, destaquen el nord d’Eivissa Cala d’Hort, les platges de Comte, el pou del Lleó i el pla de Corona–; a Mallorca, la costa nord i la serra de Tramuntana.

En tot cas, els experts demanen molta precaució quan es miri el cometa, atès que en el moment de sortir el sol és molt perillós de fer servir binocles mentre l’enfoquem: ens podríem tornar cecs.

El cometa Tsuchinshan-ATLAS pertanyent al Núvol d’Oort, va ser descobert per l’Observatori Astronòmic Zijinshan, a la Xina, el 9 de gener de 2023 i posteriorment va ser trobat i confirmat el 22 de febrer del mateix any pel Sistema ATLAS.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor