Comencen els moviments dins Més Compromís per a fer convergir les dues candidatures alternatives a l’oficialista

  • La candidatura de David González ja s'ha reunit amb la d'Amparo Piquer i aquesta setmana hi haurà contactes entre González i la de Mónica Álvaro

VilaWeb

Text

Esperança Camps Barber

16.09.2024 - 21:40

Falta poc més d’un mes per al congrés de Més Compromís i s’acceleren els moviments i els contactes entre les tres candidatures que s’han presentat fins ara. El conclave serà els dies 19 i 20 d’octubre a Albalat dels Sorells, a l’Horta Nord. Tal com ha sabut VilaWeb, la primera reunió es va fer ahir, dilluns, a València. En aquesta trobada, hi va participar una comissió encapçalada, d’una banda, per David González, ex-batlle d’Oliva (la Safor) i cap de la candidatura batejada amb el nom de Compromís pel País Valencià, i, d’una altra, per Amparo Piquer, actual secretària general, que encapçala la candidatura oficialista.

El corrent intern Bloc i País s’ha organitzat amb una candidatura que ha batejat amb el nom de Reviscola i que encapçala la diputada a les Corts Mónica Álvaro. Fonts del corrent han confirmat que, molt probablement, divendres es reuniran amb el grup que encapçala David González. Tant un sector com l’altre són conscients que, si arriben a un acord, tenen una possibilitat real de guanyar la candidatura oficialista de Piquer. Totes tres candidatures reconeixen la necessitat d’assolir acords per a evitar d’arribar al congrés amb tres opcions.

Sense apriorismes

Segons fonts de la candidatura d’Álvaro, hi ha una predisposició absoluta a convergir. Diuen que no tenen cap prejudici quant a la persona que hauria d’encapçalar aquesta nova candidatura que confrontaria amb la de Piquer. Una candidatura crítica amb la manera de fer de l’executiva actual. “L’únic objectiu que tenim és que el partit faça un canvi. Les nostres premisses són la democràcia interna i el valencianisme”, diuen. Tot i que ja s’acosta la data del congrés, de moment no forcen la màquina i respecten els temps per afavorir d’arribar, entre els uns i els altres, a més espais.

Membres de la candidatura de David González també s’han mostrat proclius a aquesta entesa. Diuen a VilaWeb que tenen una proposta sòlida, amb documents treballats i amb propostes concretes. També parlen de ritmes, de no precipitar-se i de fer les coses bé. Segons que expliquen, hi ha una part dels militants, a priori no adscrits a cap d’aquestes dues candidatures, que els ha demanat que s’ajunten en una de sola per fer una alternativa forta a la direcció oficialista.

Quant a les xifres, de l’entorn de González recorden que, en el congrés del 2021, la candidatura d’Àlex Ruiz, ex-batlle de Bellreguard (la Safor), que es va presentar sense tenir cap estructura i d’una manera poc organitzada, va obtenir el 40% dels vots. Tot i que admeten que el partit no és el mateix que fa tres anys, que les circumstàncies han canviat i que un i un no sempre fan dos, sí que veuen una possibilitat clara de guanyar l’oficialisme. Tant els uns com els altres sí que coincideixen a dir que hi ha una part dels militants que no se sent representada per l’actual direcció.

La direcció, disposada a parlar

En una entrevista a VilaWeb, fa pocs dies, l’actual secretària general va dir que estava oberta a parlar amb una altra candidatura que compartís el seu full de ruta per a dirigir el partit. No sembla que siga el cas de Reviscola, perquè segons fonts de Bloc i País no hi ha hagut cap contacte formal amb la direcció d’ençà que es va anunciar que optaven a la secretaria general. Tampoc abans. De fet, les relacions són molt tenses de fa uns quants anys, però la situació es va accentuar, justament, arran del congrés del 2021, amb aquell 40% que va ser interpretat per bona part dels militants i de la direcció com un vot de càstig a l’executiva. A més, aquests darrers mesos el corrent sobiranista ha acusat reiteradament la direcció de falta de democràcia interna, cosa que Piquer va negar en l’entrevista esmentada.

Les crítiques a la direcció

Les dues candidatures alternatives tenen en comú una sèrie de crítiques a la direcció actual. Totes dues posen en primer lloc la falta d’escolta als militants, la falta de participació i, en paraules de Bloc i País, de democràcia interna.

Tampoc no estan d’acord amb la manera com es va resoldre el relleu a la secretaria general quan Àgueda Micó va canviar la vida orgànica per ser diputada al congrés espanyol. Tant els uns com els altres critiquen que el relleu es fes sense consultar els militants i també el retard en l’organització del congrés, que s’ha ajornat unes quantes voltes. El pretext que donava la direcció sempre era de caràcter organitzatiu, però fonts de Bloc i País afirmen que s’ha convocat una volta la secretària general ha tingut enllestit el seu programa i la seua candidatura. Hi ha també una qüestió ideològica. David González parlava en una entrevista a VilaWeb de revalencianitzar el partit. Mónica Álvaro i el seu grup critiquen obertament la política de pactes que, diuen, du Més Compromís a convertir-se en un partit que no es diferencia gens de l’esquerra espanyola.

Polèmica pel vot telemàtic al congrés

Un contenciós que el corrent Bloc i País manté viu és el de la possibilitat que els militants puguen exercir el vot telemàtic durant el congrés. La direcció s’hi ha negat i, a més, va establir el requisit de la inscripció prèvia per a poder assistir-hi i votar. “No és suficient que sigues un militant amb les quotes al dia per a participar en la votació, sinó que et demanaven que t’inscrivires. Dues terceres parts de la militància s’han quedat sense vot”, diu Ricard Chulià, el portaveu de Reviscola. I també explica que en un consell nacional la direcció els va dir obertament, com a retret, que al seu corrent els convenia que pogués votar tot el món.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor