L’amenaça del Zika i el dopatge rus marquen l’inici dels Jocs Olímpics de Rio

  • Més de cent atletes dels Països Catalans competiran a partir d'avui per enfilar-se a l'esglaó més alt del podi

VilaWeb
Redacció
05.08.2016 - 02:00

Quatre anys després que baixés el teló de Londres 2012, torna la competició esportiva més esperada: els Jocs Olímpics. Michael Phelps, Katie Ledeky, Usain Bolt, Genzebe Dibaba, Novak Djokovic… Estrelles com aquestes i milers d’atletes més han estat citats a Rio de Janeiro les setmanes vinents per disputar-se la medalla d’or en les respectives disciplines –en total més de trenta.

Els nostres atletes
Gemma Mengual, Pau Gasol, Joel González, Mireia Belmonte, Camille Lacourt o el triatleta de Palma Mario Mola. Són molts, de totes les edats i representants de delegacions ben diverses, els esportistes dels Països Catalans que prendran part a la cita olímpica que avui comença, alguns amb força opcions de medalla. Tal com va informar Vilaweb, la ciutat que més atletes aporta és Barcelona, amb més de trenta participants, seguida de Terrassa, Palma, Sabadell i València.

Novetats
En aquests jocs no solament es viurà el debut de joves atletes, ans també el de categories senceres que a Rio entren a formar part de manera efectiva a la família olímpica. Ja abans dels Jocs Olímpics de Londres cinc disciplines esportives van començar el procés de petició per incorporar-se a la llista d’esports olímpics: karate, golf, patinatge, esquaix i rugbi.

Cada federació va exposar els motius de la seva candidatura als membres del Comitè Olímpic Internacional el juny del 2009 a Lausana. Finalment, el COI va optar per aprovar la incorporació del golf i el rugbi a set a la competició i els jocs de Rio seran la primera vegada que els esportistes d’aquestes disciplines opten a medalla al campionat poliesportiu més important del món.

Les polèmiques
Aquests jocs arriben tacats per unes quantes polèmiques. D’una banda, l’amenaça del virus del Zika i la possibilitat que la cita olímpica escampi un contagi multitudinari ha sembrat una ombra de dubte sobre la seguretat per a la salut de públic i esportistes. El golfista RoryMcIrlroy, número tres mundial, o la jugadora nord-americana de futbol Hope Solo són exemples d’esportistes que ja van anunciar que no viatjarien a Rio per precaució pel Zika.

D’una altra banda, la decisió del COI de deixar fora de la competició una gran quantitat d’atletes russos arran de l’escàndol per dopatge impulsat per la federació russa, ha causat l’absència d’alguns noms destacats com ara la saltadora de perxa Ielena Issinbàieva, guanyadora de dos ors olímpics a Atenes 2004 i Pequín 2008.

La cerimònia d’obertura
La ciutat brasilera de Rio de Janeiro fa mesos que es prepara i avui es donarà el tret de sortida als jocs amb una gran cerimònia a l’estadi de Maracanà dissenyada per tres directors de cinema –Fernando Meirelles, Andrucha Waddington i Daniela Thomas– i la directora d’art Rosa Magalhaes.

De fet, tot i que l’organització dels jocs ha mirat de mantenir en secret els detalls de l’acte, fa pocs dies es van filtrar imatges que revelen com serà l’espectacle que obrirà els jocs de Rio 2016.

Ací podeu veure algunes imatges del darrer assaig general:

Un dels elements més simbòlics dels jocs olímpics és la torxa amb què es transporta la flama, que en els jocs de l’època moderna fou reintroduïda l’any 1928 quan es feien a Àmsterdam. D’ençà del 1936, la flama viatja des d’Olímpia fins a la ciutat on es disputen els jocs, en un viatge de relleus en el qual els corredors van passant-se la torxa.

De la producció de les 15.000 torxes fabricades, se n’ha encarregat l’empresa Awa-Premis, de Caldes de Montbui, dedicada a la fabricació de medalles, copes, plaques i trofeus. En el desenvolupament del projecte ha participat també la Universitat Politècnica de Catalunya.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor