Comencen els actes de celebració de l’Any Taüll

  • S’ha preparat un programa d’activitats que s’allargarà fins a final de l'any vinent per commemorar els nou-cents anys de la consagració de les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll

VilaWeb
Sant Climent de Taüll, a la Vall de Boí.

Text

Montserrat Serra

08.12.2023 - 21:40
Actualització: 08.12.2023 - 21:47

Aquest cap de setmana comença el programa d’actes de celebració de l’Any Taüll, que commemora els nou-cents anys de la consagració de Sant Climent i Santa Maria de Taüll. Aquestes esglésies romàniques, situades a la Vall de Boí, juntament amb set més a la mateixa vall, conformen un dels conjunts d’art romànic més importants del món. L’any 2000 el conjunt d’esglésies romàniques de la Vall de Boí va ser declarat Patrimoni Mundial de la UNESCO. El motiu, segons l’informe: “Són un exemple particularment pur i homogeni de l’art romànic en un paisatge rural mantingut pràcticament intacte.” També per l’important desenvolupament de l’art i de l’arquitectura romànica de les esglésies de la Vall de Boí, i perquè són l’exponent dels profunds intercanvis interculturals a l’Europa medieval i, en particular, a través de la barrera muntanyosa dels Pirineus.

Jornada de portes obertes i acte institucional

Els actes de commemoració de l’Any Taüll comencen bo i coincidint amb els dies en què Ramon Guillem, bisbe de Roda, en va fer la consagració, ara fa nou-cents anys (10 i 11 de desembre de 1123). Avui i demà hi haurà jornades de portes obertes per a visitar les esglésies romàniques de la Vall de Boí, activitat organitzada pel Centre del Romànic de la Vall de Boí. Aquest conjunt romànic el conformen Santa Maria i Sant Climent, les més destacades, i també l’església de Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d’Erill la Vall, Sant Feliu de Barruera, la Nativitat de Durro, Sant Quirc de Durro, Santa Maria de Cardet i l’Assumpció de Cóll.

Pla obert del mapatge de les pintures de l’església de Sant Climent de Taüll.

Aquesta la tarda, a dos quarts de sis, es farà l’acte institucional que engegarà la celebració de l’Any Taüll a l’església de Santa Maria i hi participaran les institucions implicades i els habitants de la Vall de Boí. Un acte amb tres protagonistes: el paisatge, els monuments i la gent de la Vall.

Actuacions de restauració, estudi i nou mapatge

La importància de les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll no solament és per l’arquitectura, sinó sobretot per les pintures murals que contenien, la major part de les quals es conserva al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Precisament, bo i coincidint amb els nou-cents anys de la consagració d’aquests edificis religiosos, es recorda que fa cent anys, l’11 de novembre de 1923, s’acabava el trasllat del conjunt de les pintures romàniques i la instal·lació al Museu d’Art de Catalunya, al parc de la Ciutadella de Barcelona (emplaçament anterior a l’actual), i també coincideix amb el desè aniversari de la instal·lació del mapatge que recrea els frescs originals dins l’absis major de Sant Climent de Taüll.

Durant l’Any Taüll es faran obres de restauració del campanar de Sant Climent, on s’han conservat molts fragments d’arrebossat original de color blanc amb una decoració lineal i geomètrica de traces vermelles. Perquè cal recordar que les esglésies romàniques del Pirineu no solament contenien pintura mural a les parets interiors sinó que també estaven decorades a les façanes i murs exteriors. Professionals del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya restauraran la torre del campanar per a la conservació i presentació dels revestiments i traces de pintura que d’ençà del segle XII decoren les façanes de Sant Climent de Taüll. Una volta acabada l’obra de restauració de la pintura mural exterior, la intenció és recrear pictòricament amb un altre mapatge l’exterior de l’església tal com era, de color blanc i vermell.

‘Bany de Jesús’, fragment de pintura mural original de l’església de Santa Maria de Taüll.

Per una altra banda, en les tasques de restauració arquitectònica de l’església de Santa Maria de Taüll fetes en la dècada del 1960 es va trobar un fragment significatiu de pintura mural romànica amb la representació d’una escena que els estudiosos de l’art han anomenat el Bany de Jesús. L’obra era sobre una columna de les arcades que separen la nau central de la lateral sud o de migdia; va ser arrancada i traslladada sobre un suport i se’n va fer una primera restauració. Fins ara, ha estat exposada a Taüll sense un emplaçament precís ni les condicions adients. Ara, és previst de tornar-la a instal·lar al seu lloc original i d’aquesta manera fer un pas més en el procés de recuperació de la decoració mural, sigui amb petits fragments originals o amb reproduccions pintades.

Durant l’any vinent, el Departament de Cultura també impulsarà una actuació general d’interpretació museogràfica del conjunt romànic de la Vall de Boí, que farà que la visita sigui més atractiva, inclusiva i accessible. També obrirà el projecte Arxiu Taüll, en línia, per crear un repositori en què es reculli exhaustivament la documentació gràfica i escrita d’entrada de l’església de Sant Climent de Taüll. Aquest projecte té un caràcter pilot per a replicar-lo en més monuments històrics significatius del país. L’Any Taüll també possibilitarà l’edició d’una nova guia del Romànic de la Vall de Boí en diferents llengües. El comissari de l’Any Taüll és l’historiador Eduard Riu.

Jornades internacionals més enllà del Departament de Cultura

El programa de celebració, que s’allargarà fins a final de l’any que ve, ofereix propostes de caràcter popular i divulgatiu, i també actes de caràcter acadèmic. La Universitat de Barcelona organitza dilluns i dimarts (11 i 12 de desembre) les jornades internacionals “1123-2023. Taüll i la pintura romànica”. L’accés a l’activitat és lliure i també es podrà seguir en línia. Durant dos dies es debatrà sobre pintura romànica, Sant Climent de Taüll i la importància, o no, d’aquesta data. Hi participaran: Xavier Barral Altet, Imma Lorés, Marianne Blanchard, Anne-Orange Poilpré, Marcello Angheben, Anne-Laurance S’Aoust, Pere Rovira, Milagros Guardia, Miljenko Jurkovic, Saverio Lomartine, Irene Quadri, Fabio Scirea, Jürg Goll, Giulia Bordi, Juan Antonio Olañeta, Carles Mancho, Cristina Tarradellas, Alexandre Gordine, Claire Boisseau, Begoña Cayuela i Roser Piñol.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor