06.01.2018 - 22:00
|
Actualització: 07.01.2018 - 20:41
El soroll als titulars i portades d’alguns diaris sobre desavinences entre independentistes i la polèmica, més mediàtica que no política, sobre la investidura de Puigdemont o Junqueras ha fet passar per alt una situació de tensió cada vegada més creixent entre els principals partits unionistes, Ciutadans i el PP, que han començat una guerra freda, soterrada de moment als grans mitjans espanyols, de conseqüències imprevisibles arran de la derrota electoral (no reconeguda) davant l’independentisme el 21-D.
El fet que Ciutadans i tot l’aparell mediàtic que l’acompanya repeteixi que Inés Arrimadas va guanyar les eleccions indica la dimensió de la topada. Perquè el discurs d’uns és que ells van fer els deures i els altres no els van fer. Arrimadas deia que no es deixarien ‘pressionar pel PP i el PSOE’ quan aquests partits van obtenir ‘un resultat pèssim’ el 21-D. En efecte, trenta-sis diputats per quatre diputats.
El xoc entre els uns i els altres va tenir un primer capítol impactant just l’endemà de les eleccions, amb les declaracions amargues i plenes de retrets de Xavier Garcia Albiol, qui, sense mossegar-se pas la llengua, va acusar Ciutadans d’haver volgut enfonsar el PP. ‘És evident que hi ha hagut un transvasament espectacular de Ciutadans a PP en la línia del vot útil i ho hem de corregir’, admetia. Després lamentava: ‘Hem insistit tota la campanya en la necessitat que tots els partits constitucionalistes sortíssim reforçats perquè, si no, guanyava Ciutadans, però no sumàvem majoria’. I finalment retreia a Ciutadans ‘haver-se entossudit a enfonsar el PP’. A més, l’enrabiada d’Albiol va incloure una denúncia a la junta electoral de la portada del diari ABC del dia mateix de les eleccions amb una gran fotografia de la cara d’Inés Arrimadas.
Albiol ja feia temps que es declarava molest amb Ciutadans, perquè veia que qui podia treure profit electoralment de l’aplicació del 155 que va fer el govern de Rajoy era el partit de Rivera. Els va acusar d’intentar ‘apropiar-se’ del 155. I aquesta tensió va continuar durant la campanya del 21-D, en què Ciutadans insistia a apel·lar a aquest vot útil i el PP demanava sense èxit que els tres partits del 155 fessin un front comú. Tenia por del que efectivament va acabar passant, perquè el desastre dels quatre diputats del PP català també pot ser un símptoma en clau espanyola, ja que Albert Rivera veu una oportunitat de guanyar terreny als populars.
La principal dificultat d’això és que arrossega el llast d’haver fet possible la investidura de Mariano Rajoy i d’haver tancat files amb el PP, i per això miraran enguany de marcar distància. La crossa de Rajoy pot trontollar.