02.03.2016 - 22:00
El primer ministre neozelandès, John Key, va anunciar el 2014 l’arrencada d’un procés referendari de dos anys per a elegir si es mantenia la bandera nacional actual, de reminiscències colonials, o si es canviava. Després d’un procés de presentació de centenars de propostes (vídeo) i de votacions eliminatòries, des d’avui fins el 24 de març els neozelandesos són cridats a votar en l’última fase del procés entre els dos models finalistes: el de la bandera actual, quasi idèntica a la d’Austràlia i amb la Union Jack britànica, i una de nova que afegeix el color negre i la falguera, símbols esportius que el rugbi ha fet populars per a representar Nova Zelanda a tot el món. Aquesta nova proposta, que manté la creu del Sud i el color blau de la bandera actuals, fa desaparèixer la bandera britànica.
Si a la consulta final la majoria opta per abandonar la bandera actual, el govern ja ha dit que adoptaria la nova al cap de sis mesos.
I a Fiji, també
En el grup de països que a la bandera nacional mantenen la Union Jack, en record del vincle colonial amb la Gran Bretanya, també hi ha Austràlia, Tuvalu i Fiji. En aquesta última república, com a Nova Zelanda, hi ha obert un procés per a canviar la bandera. De fet, el 10 de novembre passat, en ocasió de la diada nacional, el govern volia deixar enrere la bandera establerta arran de la independència, fa quaranta-cinc anys, amb la Union Jack en una cantonada i una creu de Sant Jordi a l’escut.
Al final, amb tot, es va decidir d’allargar el període de presentació de propostes alternatives: les cinc finalistes, s’han de votar des de l’1 de març i és previst que la més votada se seleccioni l’1 de juliol. La nova bandera s’hissarà el 7 de setembre, Dia de la Constitució de Fiji.