06.09.2018 - 17:00
|
Actualització: 06.09.2018 - 18:32
Al setembre arriba el moment de recollir l’arròs, una feina que, tradicionalment, calia fer a mà i amb els peus a l’aigua. Per això, durant aquest mes, alguns pobles del Delta de l’Ebre organitzen la festa de la sega de l’arròs. És la segona celebració d’un cicle que va començar al mes de juny amb una altra de molt relacionada, la de la plantada.
La majoria d’aquestes festes, que es fan a l’Aldea, Sant Jaume d’Enveja, Deltebre, Amposta i l’Ampolla, segueixen un patró molt semblant. Aquest cap de setmana toca a Deltebre, a la finca de Bombita. Els actes comencen al migdia en un arrosar amb un grup de segadors que mostra al públic com recollien el cereal els seus avantpassats. Es farà una sega guiada on els assistents, si ho volen, poden participar i endur-se de record un brot de la collita d’enguany. Tot seguit es farà una demostració del procés posterior a la collita: com batien tradicionalment el gra, el ventaven i l’ensacaven. Durant tot el dia també hi haurà exhibicions de pesca tradicional i construiran una garbera.
Però antigament la sega també era motiu de festa i per això durant tota la jornada hi haurà jotes i degustacions de productes típics com ara dolços i la popular barreja ebrenca. La part més lúdica s’accentuarà al migdia, una vegada la feina del camp ja sigui acabada. Se sol fer un dinar popular protagonitzat per l’arròs que acaba amb cants, balls i jocs tradicionals. Perquè les festes com aquesta pretenen de recuperar les manifestacions culturals pròpies del Delta de l’Ebre mitjançant l’escenificació de com es feia aquesta tasca agrària al segle XIX.
Festes de la sega de l’arròs al Delta de l’Ebre:
9 de setembre: Deltebre
16 de setembre: L’Ampolla
23 de setembre: L’Aldea
30 de setembre: Sant Jaume d’Enveja
7 d’octubre: Amposta