Comença la selectivitat per a 32.224 estudiants catalans

  • A l'examen de llengua catalana, els alumnes han hagut de comentar 'La pluja als vidres' de Maria Aurèlia Capmany o el 'Cafè de la granota' de Jesús Moncada · Aquest any els alumnes amb dislèxia tenen més facilitats per a fer els exàmens, ja que el TOE s'ha descentralitzat

VilaWeb

Redacció

14.06.2016 - 14:43

Ha arribat el moment de la veritat per als 32.224 estudiants, que aquest dimarts han començat les proves d’accés a la universitat (PAU), també coneguda com la selectivitat. Les proves han començat a les nou del matí. Durant el dia els alumnes s’examinaran de llengua catalana i literatura, llengua castellana i literatura, anàlisi musical, economia de l’empresa i química. La tarda de la primera jornada està reservada a la literatura castellana i dibuix Tècnic. Els exàmens finalitzaran a les cinc de la tarda.

A la prova de literatura i llengua catalana, els alumnes han hagut de triar entre dues opcions. la primera opció girava entorn a un fragment de l’obra de Maria Aurèlia Capmany, La pluja als vidres, mentre que la segona opció es basava en un text d’una adaptació feta a partir de l’escrit d’Enric Bou, Temps i memòria: Camí de Sirga i Les veus de Páramo. Les lectures obligatòries que han sortit a l’examen han estat Bearn o la sala de les nines, de Llorenç Villalonga, i El cafè de la granota, de Jesús Moncada.

En llengua castellana, els alumnes han hagut de triar entre un fragment del recull de contes El Fin de Soledad Puértolas o un fragment del pròleg que el premi Noble de Literatura, Gabriel García Márquez, va escriure per Clave: Diccionario de uso del español actual. Les proves també incloien dues preguntes d’obres de lectura obligatòria:  La Celestina, de Fernando Rojas, i de Tres Sombreros de Copa de Miguel Mihura.

La segona jornada d’examens serà demà a partir de dos quarts de nou del matí. Els alumnes s’examinaran de les proves d’història, història de la filosofia, llengua estrangera, ciències de la terra i del medi ambient, disseny i matemàtiques aplicades a les ciències socials. A la tarda es realitzaran les proves d’electrotècnia i història de l’art. L’últim dia, dijous, serà el torn de les proves de geografia, física, dibuix artístic, llatí, matemàtiques, biologia, cultura audiovisual i grec. La selectivitat 2016 amb les proves de literatura catalana i tecnologia industrial.

Més facilitats als alumnes amb dislèxia

Per primera vegada, estarà diversificat el Tribunal Ordinari Específic (TOE), en el qual s’examina l’alumnat que en el batxillerat ha seguit un pla individualitzat vinculat al trastorn d’aprenentatge de dislèxia. S’habiliten seus descentralitzades per acollir un total de 324 alumnes. D’aquesta manera, a banda de Barcelona, els exàmens es poden fer enguany a Girona, Lleida i Tarragona.

Consulta de notes

Passat el tràngol dels exàmens arribarà el neguit sobre si la nota obtinguda és suficient per entrar a la carrera universitària desitjada. Els estudiants podran consultar el resultat de les proves a partir del dia 29 de juny a través d’aquest web.

En el moment de la consulta podran descarregar-se el document personal acreditatiu de les seves qualificacions, document dotat amb un codi segur de verificació. Tots aquells estudiants que obtinguin una qualificació igual o superior a 9 punts en la fase general de les PAU rebran una distinció de la Generalitat de Catalunya.

La selectivitat del 2018

El ministeri d’Educació del govern espanyol preveu pel curs vinent posar en marxa la revàlida del batxillerat previst a la Llei Orgànica per a la Millora de la qualitat Educativa (LOMCE), el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) assegura que mantindrà l’actual model complint l’acord subscrit per la Junta extraordinària del CIC a finals del 2012 i que va ser ratificat el 24 d’abril de 2015.

L’acord expressa la voluntat del govern i de les universitats per mantenir un accés que, des de fa prop de 40 anys, ha permès ‘la perfecta coordinació entre les universitats i la Generalitat de Catalunya’ per fer possible un accés als estudis universitaris ‘ordenat’, basat en proves d’accés i en un procés de preinscripció que garanteixin en tot moment la ‘igualtat d’oportunitats’, partint de la capacitat i dels mèrits acadèmics. De fet fa uns dies, la secretària general del CIC, Mercè Jou, assenyalava que de cara el 2018, ‘el que volem és renovar les PAU mantenint el seu lligam amb el procés de preinscripció, que és el que ens assegura ordenar els i les estudiants de manera global i anònima’. Aquest fet, segons Jou, contribueix a ‘donar-li prestigi atès que és un model que garanteix l’accés en igualtat de condicions’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor