Comença la segona operació diàleg

  • Sánchez truca a Torra per obrir un diàleg del qual queda exclòs el dret d'autodeterminació, segons el govern espanyol *** Compromís condiciona el suport a Sánchez a l'agenda valenciana *** María Salom plega després de 27 anys de càrrecs públics al PP balear

VilaWeb

Redacció

08.06.2018 - 20:00
Actualització: 08.06.2018 - 20:53

TEMA DEL DIA

Far. La nova portaveu del govern espanyol, Isabel Celáa, ha fet involuntàriament una mala passada a la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, quan ha assegurat que Josep Borrell seria el ‘far’ que guiaria la política de l’executiu de Pedro Sánchez en relació amb Catalunya. Oficialment, és la catalana i federalista Batet qui ha de fer aquesta funció, però el jacobí Borrell també hi posarà cullerada. No és cap sorpresa, però que ho digui la portaveu confirma les sospites sobre el paper de Borrell i posa incertesa en l’operació diàleg que ha començat avui la Moncloa. És la segona. La primera va ser el gener del 2017, orquestrada per Soraya Sáenz de Santamaria, que va acabar en un rotund fracàs.

De la segona, aquesta tarda ja s’ha fet el ritual de parlar per telèfon i emplaçar-se a una reunió ‘ben aviat’, tot i que oficialment no hi ha data. La trucada l’ha feta Sánchez a Torra, tot un gest. Després del consell de ministres, no sabem de què es parlarà però sí de què no es parlarà: del dret d’autodeterminació. El govern espanyol el deixa fora de les converses. És una manera molt estranya de començar un diàleg, excloure els temes que interessen el teu interlocutor i no explicar de què vols parlar. En canvi, sí que sabem com Sànchez rebrà Torra a la Moncloa: amb la constitució a la mà. No consta entre les lectures preferides del president, amant del periodisme català dels anys trenta, però s’haurà d’acostumar. A Espanya li tenen molta devoció, com si fos un llibre sagrat. I també sabem que Sánchez trucarà a tots els presidents autonòmics, perquè no es posin gelosos. De fet, ja ha trucat al president gallec Alberto Núñez Feijó. És aquesta dèria d’harmonitzar-ho tot. Però la reunió amb Torra serà diferent de la que Sánchez tingui amb el president de Galícia, entre altres coses perquè a Galícia no hi ha dos milions de persones que vulguin anar-se’n d’Espanya.

També hi ha hagut diàleg al Palau de la Generalitat, tot i que menys del previst. El president Torra havia citat a primera hora la cap de l’oposició, però Inés Arrimadas l’ha plantat perquè no volia passar per sota la pancarta que hi ha al balcó i que demana la llibertat dels presos polítics. La dirigent de Ciutadans va demanar que la traguessin, i la Generalitat li ha comunicat que només es retirarà el dia que no quedi cap pres polític. Rebutjant la reunió, no únicament menysprea els presos polítics i el president de la Generalitat, sinó que desvirtua el seu paper com a cap de l’oposició i demostra el nerviosisme que hi ha a Ciutadans per haver quedat desplaçats del nou escenari polític.

Torra també havia citat Miquel Iceta, que al migdia no ha tingut cap problema per a entrar per la porta principal del palau, passant per sota la pancarta. La reunió ha estat cordial, segons que diuen fonts coneixedores del contingut, però amb poques concrecions. No s’han reunit al despatx del president, sinó al saló Torres Garcia, més espaiós i relaxant. Estan d’acord a recuperar les lleis de contingut social que el govern del PP va portar al Tribunal Constitucional espanyol, com la de pobresa energètica, però res més. Torra li ha demanat que el diàleg amb Sánchez sigui sense límits ni condicions, però aquí Iceta ha optat perquè en parlin directament entre presidents, sense la intermediació del PSC. Segur que Iceta seguirà el tema, però és una manera de treure pressió.

La conclusió és que hi ha una clara voluntat de diàleg per part de totes dues parts, però primer caldrà delimitar què vol dir diàleg, com es fa i de què es parla. La Generalitat vol diàleg bilateral, sense condicions i sense límits. I la Moncloa, el vol dins el marc de la constitució. Encara no hi ha data per a la primera reunió, perquè sembla que Batet farà una primera incursió per a explorar fins on pot arribar la reunió entre tots dos presidents. Hi ha molta prudència a Madrid i molt escepticisme a Barcelona. Normalment no es dialoga sobre les qüestions en què s’està d’acord, sinó sobre les que es discrepa.

MÉS QÜESTIONS

Compromís condiciona el suport a Sánchez a l’agenda valenciana. Els quatre diputats que té Compromís al congrés espanyol van votar favorablement la moció de censura contra Mariano Rajoy, però també posaran condicions a Sánchez per a mantenir-li el suport. El portaveu de la formació al congrés, Joan Baldoví, ha advertit que mantindria el to reivindicatiu i que el suport estaria condicionat al fet que el nou govern espanyol assumís l’agenda valenciana. Entre les qüestions clau hi ha l’aprovació d’un nou sistema de finançament que sigui just per al País Valencià, les inversions territorialitzades dels comptes del 2019 i un increment de la dotació per al transport públic de l’àrea metropolitana de València, que l’anterior ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, es va negar a concedir.

La fiscalia vol processar Camps per malversació i prevaricació per la F1. La fiscalia anticorrupció ha presentat un escrit demanant que es processi l’ex-president valencià Francisco Camps per malversació i prevaricació per l’organització del gran premi de Fórmula 1 a València. El ministeri públic spanyol, en canvi, demana l’arxiu de la resta d’investigats en la causa: Belén Reyero Aldama, Dolores Johnson Sastre, Jorge Martínez Salvadores i Nicolás Figueres Gourge. Segons l’escrit, considera que amb les diligències practicades fins ara ha quedat ‘indiciàriament acreditat’ que Camps va arribar a un ‘acord verbal’ amb el màxim responsable del campionat, Bernard Ecclestone, l’any 2006. I que ho va fer al marge de qualsevol procediment administratiu i sense tenir competència com a òrgan de contractació. Camps va declarar per aquesta causa el febrer i va defensar que tenia la ‘consciència tranquil·la’ i que aquests esdeveniments esportius havien comportat ‘riquesa’ i havien estat ‘extraordinaris’.

María Salom plega després de 27 anys de càrrecs públics al PP balear. Professional de la política i rècord de permanència. María Salom deixarà de ser la delegada del govern espanyol a les Illes. Després de vint-i-set anys, la política popular d’Inca es queda sense cap càrrec ni sou públic, encadenats des de l’any 1991, mesos després de sortir de la universitat i ser triada diputada. María Salom, encara delegada, ja ha reunit els seus col·laboradors més directes en l’administració perifèrica de l’estat i de les forces i cossos de seguretat per acomiadar-se i agrair-los la feina feta. Sap que en qüestió de dies tindrà una substituta socialista al despatx del carrer Constitució de Palma. Salom se’n va a l’atur polític, tret que la tornin a recol·locar.

Acció Cultural visita Jordi Cuixart a la presó de Soto del Real. La junta directiva d’ACPV ha volgut fer arribar al president d’Òmnium la seva solidaritat i alhora conèixer de primera mà la situació i la seva opinió sobre la realitat política. La intenció era fer una visita oficial de tota la junta a la presó de Soto del Real, però les dificultats posades per la direcció d’institucions penitenciàries per a les visites de no familiars ha impedit que el president i altres càrrecs de la junta poguessin participar en aquestes visites. Només hi ha pogut entrar l’advocada i membre de la junta Anna Oliver, aprofitant que els advocats en exercici tenen més facilitats per a visitar els presos. En un comunicat, Acció Cultural valora que ‘el canvi de govern espanyol arran de la moció de censura contra el president Rajoy obre la possibilitat de començar un camí en el sentit de posar fi a la judicialització de la política i la regressió autoritària’. En aquesta línia de distensió, demanen l’alliberament del president d’Òmnium i la resta de càrrecs electes i dirigents socials en presó preventiva.

Els negociadors de la UE visitaran Andorra a final de juny. El cap de govern d’Andorra, Antoni Martí, va aprofitar ahir la celebració dels vint-i-cinc anys de relacions diplomàtiques entre Andorra i França per reunir-se a París amb la ministra francesa d’Afers Europeus, Nathalie Loiseau, i parlar de les negociacions de l’acord d’associació amb la Unió Europea. El cap de govern va sortir optimista de la reunió i va anunciar que els caps de la comissió negociadora de la Unió Europea visitaran Andorra el 28 i 29 de juny. ‘Amb l’ajuda de tots, i l’ajuda de França, vull pensar que tindrem bones notícies; deixeu-me que sigui suficientment prudent’, va dir Martí després de la reunió, qui va remarcar que ‘normalment no es desplacen per portar males notícies’. Després d’aquesta reunió bilateral, la política va deixar pas al motiu principal de la visita a París: l’acte institucional de commemoració dels vint-i-cinc anys de relacions diplomàtiques entre Andorra i França, al qual no va poder assistir el copríncep Emmanuel Macron, perquè ja era de camí a la reunió del G-7 a Toronto. Durant aquests vint-i-cinc anys, s’han signat una vintena d’acords bilaterals. Martí i Loiseau han destacat especialment el conveni per a evitar la doble imposició rubricada el 2015. També l’acord per a la millora de la carretera RN-20 fins a la frontera. I el de cooperació transfronterera per a lluitar contra el contraban.

LA XIFRA
300.000 parlants habituals són els que ha perdut el català a Catalunya entre el 2003 i el 2013, segons dades de la Plataforma per la Llengua.

TAL DIA COM AVUI

El 8 de juny de 1810 a les deu del matí, els defensors del castell de Mequinensa es rendien davant els exèrcits de Napoleó durant la Guerra del Francès després de dies de cruenta batalla.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor