Comença la restauració de la portalada del monestir de Ripoll

  • Els treballs per a la conservació i restauració de la portalada del monestir de Santa Maria de Ripoll (Girona) en una intervenció coordinada per la Conselleria de Cultura de la Generalitat per donar més estabilitat a llarg termini i millorar la seva imatge.

VilaWeb
Redacció
20.09.2016 - 13:43

GIRONA, 20 (EUROPA PRESS)

Els treballs per a la conservació i restauració de la portalada del monestir de Santa Maria de Ripoll (Girona) en una intervenció coordinada per la Conselleria de Cultura de la Generalitat per donar més estabilitat a llarg termini i millorar la seva imatge.

L’actuació, que s’acabarà el desembre del 2016, se centra en la neteja general de les capes de superfície alterades i en la consolidació puntual de la pedra descohesionada, ha informat la Conselleria de Cultura en un comunicat.

L’objectiu principal és netejar brutícia superficial i retirar les capes de resina alterada sobre la portada, sense comprometre la consolidació puntual de la pedra, de manera que es vol posar en valor l’escultura i el repertori iconogràfic del conjunt.

La intervenció, executada per l’empresa Arcovaleno SL, es preveu que tingui una durada aproximada de quatre mesos i té un cost de 125.000 euros, finançats pel Patronat del Monestir de Ripoll, la Diputació de Girona i la Conselleria de Cultura.

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) ha realitzat estudis previs a la intervenció, que s’han centrat en el coneixement científic dels materials de la portada i tenir un coneixement integral i precís del seu estat de conservació.

La portalada monumental de l’església de Santa Maria de Ripoll, situada a la façana occidental, data del segle XII i substitueix la porta primitiva del temple i està treballada en relleu amb escenes bíbliques i motius vegetals i geomètrics

Està inscrita a la llista indicativa de Patrimoni Mundial de la Unesco, tràmit imprescindible perquè pugui arribar a ser declarada Patrimoni Mundial, i ha tingut restauracions anteriors, com la feta entre 1886 i 1893 per Elies Rogent o la del 1964, feta per l’Institut Central de Conservació i Restauració, que li va atorgar l’aspecte actual.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor