31.05.2021 - 21:50
|
Actualització: 31.05.2021 - 22:06
La columna del País Valencià de la Marxa per la Llibertat del Poble Saharià es posa a caminar. Desenes de persones a peu cremant etapes per arribar a Madrid i recordar que el conflicte del Sàhara continua obert i sense resoldre. La marxa valenciana ja escalfa motors i s’ha fet present a diversos punts. Demà, dia 2 de juny, és quan s’afegirà a les que han eixit o eixiran d’uns altres punts de l’estat espanyol i que confluiran el 18 de juny. Entre més reivindicacions, demanen al govern espanyol que complesca el mandat de les Nacions Unides de protegir la població del Sàhara després del procés de descolonització.
El trencament unilateral de l’alto-al-foc del Marroc del 13 de novembre passat ha posat encara més al límit la població, i ha fet tornar la lluita armada. Aquest és un dels motius que ha esperonat els saharians de l’exterior a organitzar la mobilització per fer visible un conflicte del qual responsabilitzen el govern espanyol per inacció i tebiesa.
Els objectius de les marxes són fer visible la lluita del pobre saharià; denunciar l’ocupació genocida marroquina, l’espoliació dels recursos naturals i les violacions dels drets humans als territoris ocupats; i exigir a l’ONU, a la Unió Europea i al govern d’Espanya que culminen el procés de descolonització i s’acabe la impunitat amb què el Marroc vulnera constantment la legalitat internacional.
El manifest
Al manifest que subscriuen els participants en la marxa, i que pretenen lliurar al govern espanyol, els saharians demanen a Espanya que complesca les seues obligacions com a potència administradora del territori saharià pendent de descolonització. I alhora denuncien els crims de lesa humanitat comesos pel Marroc als territoris ocupats del Sàhara Occidental i la brutalitat amb què actua el sistema de repressió marroquí contra la població civil.
Els col·lectius saharians exigeixen coherència al govern espanyol i més fermesa en la defensa de la legalitat internacional. També reclamen el reconeixement formal de l’estatut diplomàtic del Front Polisario com a únic representant de la República Àrab Sahariana Democràtica.
El Polisario
Abibulah Mohamed, delegat del Front Polisario al País Valencià, ha explicat a VilaWeb que, tot i que ja no és notícia de primera plana perquè no hi ha corresponsals estrangers, d’ençà del 13 de novembre hi ha accions militars diàries. “Avui, per exemple, hem rebut el comunicat que fa cent noranta-nou”, explica. I afegeix que el Marroc és un veí incòmode i aïllat i que va optar per l’agressivitat i per amenaçar l’estabilitat i la pau. Per Abibulah, l’origen del xantatge que el Marroc fa constantment al govern espanyol està en el fet que la descolonització del Sàhara Occidental no s’acabà correctament.
El delegat del Front Polisario opina que les recents maniobres que el Marroc va fer a la frontera amb Ceuta i Melilla han permès que tot el món veja l’estratègia marroquina del xantatge. “Després de tants anys esperant l’organització del referèndum d’autodeterminació, arriba el moment de passar a l’article 7 i obligar el Marroc a evacuar els territoris que ocupa il·legalment”, demana.
Suport
L’organització valenciana té el suport de diverses entitats veïnals, associacions culturals, sindicats i l’Assemblea Feminista, a més de centres educatius com l’Escola Gavina i l’IES Orriols.
Algunes activitats, com ara conferències i concerts, van començar fa poques setmanes i continuaran aquests dies per a mantenir el contacte amb les marxes i la tensió de les reivindicacions.
El batlle de València, Joan Ribó, ha donat suport explícit al moviment i ha recordat que els valencians sempre han mantingut una actitud molt solidària amb el poble saharià, amb l’acollida de xiquets, que ha anat més enllà de passar els estius ací, perquè en molts casos ha creat llaços de familiaritat que perduren amb els anys.