08.05.2016 - 22:00
|
Actualització: 08.05.2016 - 23:26
Avui comença el compte enrere de la consulta que ha convocat la direcció de Convergència sobre el futur del partit. El dissabte 21 de maig els militants i simpatitzants de la formació dirigida per Artur Mas decidiran entre dues opcions prou clares: crear un nou partit que enterri CDC o renovar l’actual. Avui comença la campanya perquè els dirigents de la formació i els grups organitzats en aquest procés de debat –que s’ha de cloure amb un congrés els dies 8, 9 i 10 de juliol– defensin les seves opcions.
Mas i Puigdemont, veus determinants
Les figures més importants del partit ja hi han dit la seva. Artur Mas i Carles Puigdemont volen que es creï un partit nou. ‘Jo marcaré que CDC impulsi la creació d’una nova formació política’, va dir Mas dijous passat. Va verbalitzar així allò que era un secret poc dissimulat, i més tenint en compte que fa uns mesos va proposar la creació d’un nou moviment polític a través de Convergència. Segons el seu parer, aquesta és la millor manera ‘de ser més i ser millors’, és a dir, ‘eixamplar la base i ser útils a la societat catalana’.
Per una altra banda, Puigdemont va explicar divendres que ell optaria per crear ‘una nova eina’ que lligués ‘la millor tradició de Convergència’ i una mirada ‘cap al futur’ amb ‘nous missatges, nous llenguatges, noves formes de governar i nous lideratges’. Enmig del debat sobre les figures que haurien d’encapçalar la renovada CDC, va apuntar que els batlles que té CDC havien de ser la base de la nova formació i sobretot ‘planter de lideratges emergents’. La voluntat de Puigdemont de crear un nou partit arriba fins i tot al nom. Creu que també això s’ha de renovar i esperona la militància a ‘no tenir límits en les ambicions ni complexos’ en aquest procés intern.
Què hi diuen els grups organitzats?
En aquesta línia s’han expressat els dos homes que, ara per ara, tothom situa com a aspirants a la secretaria general, Jordi Turull i Germà Gordó. També l’avalen els principals corrents i grups interns del partit, com ara Llibergència, Moment Zero i Generació Llibertat.
Turull, però també persones acostades a ell –com ara Albert Batet, batlle de Valls, i Lluís Guinó, batlle de Besalú–, ha demanat obertament que el congrés del juliol serveixi per a fundar una nova formació política. ‘Les circumstàncies d’ara no tenen res a veure amb les de fa quaranta anys’, diu el president el grup parlamentari de JxSí. Té una opinió similar David Bonvehí, una de les seves mans dretes al parlament i president de CDC a la comarca del Bages.
El batlle de Premià de Mar i president de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, també opina així. Buch és un dels actius que Turull té al costat per a exhibir renovació i també forma part del grup Moment Zero, juntament amb Marta Pascal, portaveu del partit i que defensa explícitament la creació d’un nou instrument polític.
Llibergència, el corrent dels liberals del partit, com ara David Madí, reivindica una nova formació política, amb cares noves, que sigui ‘digital, flexible i obert’ i amb un nou nom, que ocupi el centre ampli del país. Un dels grups creats més recentment, Generació Llibertat, fa dies que propugna de fundar una formació que sigui ‘horitzontal i sense personalismes’.
Germà Gordó reivindica que va ser el primer a defensar aquesta idea d’un partit nou. Gordó aspira a la secretaria general i fa setmanes que organitza reunions i actes defensant les seves tesis: una nova formació de centre ampli, sobiranista i que conservi el nom de Convergència.
També la JNC
La Joventut Nacionalista de Catalunya també pren posició a favor de fundar un nou partit, amb una nova denominació, a la consulta del 21 de maig. El secretari general de la JNC, Sergi Miquel, va fer una crida dissabte a ‘un vot per fer un partit nou, des de zero, que no tingui cap hipoteca’. Al consell nacional de la JNC a Llagostera va demanar: ‘Que tota aquella gent que se sent vinculada a CDC pugui participar en aquest nou espai polític.’
El ‘superdissabte’
El 21 de maig és la primera de les cites importants dins el procés congressual de CDC, perquè coincidiran les primàries per a escollir el cap de llista a les eleccions espanyoles amb la consulta interna. Artur Mas ja ha dit que, segons el resultat de la votació sobre el futur del partit, ell tindrà un paper més o menys important en la formació. Que Mas exerceixi una presidència executiva o honorària serà determinant en la pugna per la secretaria general, on no es descarta que sorgeixi algun altre candidat.
Ací teniu la pregunta i el preàmbul que respondran els militants i simpatitzants que participin en la consulta:
«Convergència Democràtica de Catalunya, CDC, es va fundar l’any 1974, fa una mica més de quaranta anys. En aquestes darreres quatre dècades CDC ha prestat i segueix prestant bons i grans serveis a Catalunya, tant a nivell nacional com local, sense desentendre’s en cap moment de la implicació en la política espanyola i en el projecte europeu.
Tanmateix, els canvis i reptes profunds que viu la societat catalana, com són: l’evolució demogràfica; la complexa consolidació de l’estat del benestar; la pervivència i progrés de la cultura i la llengua catalanes; el desenvolupament econòmic i les oportunitats de feina per a la gent; la globalització i la necessitat de situar-se al món; la sostenibilitat i el canvi climàtic; la massiva irrupció de noves tecnologies i la seva evolució permanent; la major demanda de transparència i de bones pràctiques; i el nou projecte nacional basat en la construcció d’un Estat propi per a Catalunya que substitueixi el projecte de recuperació de l’autonomia; tots aquets reptes i canvis aconsellen repensar a fons la funció, l’organització i l’estratègia de CDC, amb visió de llarg termini.
En aquest sentit, CDC convida tots els seus militants i simpatitzants a optar per una de les dues propostes següents:
(A) Vull que Convergència Democràtica de Catalunya impulsi la creació d’una nova formació política, la fundació de la qual tindria lloc en un Congrés a celebrar els dies 8, 9 i 10 de juliol d’enguany.
(B) Vull que Convergència Democràtica de Catalunya es mantingui com a formació política i faci front a la seva renovació en un Congrés a celebrar els dies 8, 9 i 10 de juliol d’enguany.»