14.04.2021 - 15:33
|
Actualització: 14.04.2021 - 16:12
Aquest migdia s’ha acabat el judici contra en Guillem, el noi de la dessuadora carabassa agredit i detingut per la policia espanyola a la Via Laietana de Barcelona durant les protestes contra la sentència del procés, i tres nois més que van assistir a la concentració. Segons el col·lectiu d’advocats Alerta Solidària, els quatre menors encausats ni es coneixien ni eren al mateix lloc quan els van detenir. A tots quatre els jutgen alhora i amb la mateixa acusació, però la d’en Guillem implica una pena diferenciada i més alta: un any de llibertat vigilada i quaranta dies d’ordre d’allunyament de la Via Laietana, acusat de desordres públics i d’atemptat contra l’autoritat amb instrument perillós.
L’advocada d’Alerta Solidària Norma Pedemonte ha explicat que la fiscalia no ha canviat la petició de pena al final del judici, i que s’ha mostrat el vídeo i han declarat diversos agents de la policia espanyola que s’han contradit. Ha dit que ara el jutge hauria de valorar-ho i decidir si absolia o condemnava els acusats. “Creiem que la fiscalia ha confiat excessivament en els policies nacionals […]. La fiscalia no s’ha esforçat gaire”, ha afegit. El grup de suport ha criticat la violència policíaca durant les protestes contra la sentència. “Continuarem lluitant i defensant els nostres drets”, ha dit un dels membres del grup.
Per a aquest nou judici, tant el grup de suport Guillem Absolució com Alerta Solidària han fet una concentració a la Ciutat de la Justícia per a mostrar la seva solidaritat i denunciar el cas. Hi han assistit Tamara Carrasco, l’eurodiputada d’ERC Diana Riba i el vice-president d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, entre més. “En Guillem exercia el seu dret de protesta, de manifestar-se. Només per això va ser detingut, segrestat i reiteradament maltractat per la policia nacional”, denuncia el grup de suport. “Aquest dimecres jutgen el Guillem, però podria ser qualsevol de nosaltres.”
Imatges d’una detenció viral
Les imatges de l’agressió i detenció d’en Guillem es van convertir en una de les proves gràfiques més evidents de la brutalitat policíaca durant les protestes post-sentència. Els vídeos es van fer virals: una línia d’antiavalots de la policia espanyola va començar a agredir tot d’una la munió de manifestants asseguts a la Via Laietana de Barcelona. Els manifestants van provar de fugir corrents, però en Guillem no ho va poder fer i un grup d’agents es va abraonar sobre seu, el va agredir i se’l va endur detingut. Un any i mig després, qui serà jutjat finalment no és cap dels agents, sinó en Guillem, que aquell 18 d’octubre tenia setze anys.
En Guillem té 16 anys, se li tiren a sobre xq ni s’imaginava que hi pogués haver càrregues, buscava un kleenex per al seu amic. Resultat: detingut, apallissat i humiliat una nit sencera al calabós. Sense menjar. Tot el meu suport, #NoesteuSols! pic.twitter.com/Cs29RGhvZn
— Àngels Vidal🎗 (@angelsvj) October 28, 2019
“La versió de la policia diu que a la Via Laietana hi va haver llançaments i que ell va causar desordres i atemptats, però al vídeo es veu d’una manera clara que no hi ha cap acte delictiu d’en Guillem.” Ho explicava la seva advocada, Norma Pedemonte, quan el grup de suport va denunciar el cas. La defensa del jove va querellar-se contra els vuit agents que havien pogut identificar, però aquesta querella per maltractaments, entre més delictes, va ser refusada al setembre i ara l’Audiència de Barcelona n’ha confirmat l’arxivament. Finalment, segons Alerta Solidària, s’ha considerat proporcionada l’actuació de la policia sense fer cap investigació.
Vint-i-quatre hores detingut
Durant tot aquest temps, el jove no ha parlat tan sols de l’agressió per part de la policia en el moment de les imatges, sinó durant bona part de la detenció, que va durar vint-i-quatre hores. “Quan vaig entrar a la prefectura de la Via Laietana vaig rebre unes quantes bufetades, al cap i al clatell, cada vegada que intentava aixecar la mirada. Allà dins em van humiliar fent-me posar de genolls a terra, de cara a la paret i envoltat de tots”, explicava. “Em van dur al CAP més proper per fer-me una revisió mèdica. Vaig estar en tot moment emmanillat i vigilat per la policia. I de menjar, unes tristes galetes i un suc per a sopar, mentre que l’altre noi detingut menjava un entrepà perquè tenia una ideologia diferent de la meva”.
Tot i que el jove va ser posat en llibertat, li van aplicar unes mesures cautelars molt severes: llibertat vigilada i una ordre d’allunyament de 200 metres de la prefectura de la policia espanyola de la Via Laietana. L’Audiència de Barcelona no va revocar aquestes mesures cautelars fins al desembre.
Nou judici de les protestes post-sentència
De moment, ja s’han fet diversos judicis a joves encausats per les protestes post-sentència del 2019. El juliol l’Audiència de Girona va absoldre l’Ibrahim i en Charaf després de set mesos de presó preventiva, el gener es va fer el judici a David Solé a l’Audiència de Barcelona i el febrer l’Audiència de Girona va condemnar a un any i mig de presó Mohcine El Mesbahy i Abdessabour Al Youbi per desordres públics agreujats.