15.04.2016 - 22:00
La Comissió Electoral britànica ha designat els dos grups que faran campanya pel referèndum del 23 de juny que decidirà el futur encaix del Regne Unit dins la UE. ‘Britain Stronger in Europe’, el bàndol liderat per David Cameron i per la majoria de membres del Partit Laborista, el partit nacionalista escocès i els liberals demòcrates aposta per seguir dins el club dels 28 i esgrimeix raons econòmiques i de seguretat per continuar dins la Unió Europe. Els partidaris del Brèxit, amb membres destacats del partit conservador, com l’alcalde de Londres, Boris Johnson, o el ministre de Justícia, Michael Gove, defensen el necessari autogovern que el Regne Unit recuperarà si surt de la UE.
Els partidaris de seguir dins la UE
Capitanejada pel primer ministre britànic, tot i que el líder oficial és el fundador de la cadena de supermercats Marks and Spencer, Lord Rose, la plataforma ‘Britain Stronger in Europe’ defensa la reforma de la UE aconseguida a Brussel·les i en destaca els beneficis pel Regne Unit. Les mesures acordades el 2 de febrer inclouen un ‘fre d’emergència’ als ajuts socials dels immigrants comunitaris, una de les principals demandes del govern de Cameron, però també una major sobirania dels estats membres per aturar normatives europees que no els beneficiïn i garanties de què els països que no utilitzin l’euro no hauran de pagar rescats.
Donen suport a la proposta de Cameron la major part del partit laboritsta, incloent-hi referents històrics com l’ex-líder del partit Neil Kinnock i l’actual cap de files, Jeremy Corbyn. El partit independentista escocès SNP, el partit nacionalista Gal·lès i la major part dels liberals demòcrates també faran campanya per seguir dins el club dels 28.
Tanmateix, la divisió més important es troba entre les files del mateix partit conservador; hi ha aproximadament el mateix nombre de ‘tories’ que aposten per romandre dins la UE que els que donen suport al ‘brexit’. Alguns dels ministres que fan costat a Cameron són el ministre de Finances, George Osborne, el d’Exteriors, Philip Hammond i la ministra de l’Interior, Theresa May, entre d’altres.
‘Vote Leave’ aposta pel ‘brexit’
Els partidaris de sortir de la UE consideren insuficients les reformes acordades per Cameron a Brussel·les i alerten del perill que el Regne Unit quedi diluït dins d’un ‘SuperEstat’ Europeu. Volen limitar la lliure circulació de persones, especialment el nombre d’immigrants comunitaris que arriba al Regne Unit, i reclamen un major control sobre les seves fronteres.
Un dels caps visibles de la plataforma pel ‘brexit’ és l’alcalde de Londres, el conservador Boris Johnson. El ministre de Justícia i amic personal de Cameron, Michael Gove, el ministre de Treball i Pensions, Iain Duncan Smith, la ministra responsable d’Irlanda del Nord, Theresa Villiers, el ministre de Cultura, Mitjans de Comunicació i Esports, John Wittingdale, i el líder a la Cambra dels Comuns, Chris Grayling, també faràn campanya pel ‘brexit’.
El grup Grassroots Out, proposat per l’euroescèptic del UKIP, Nigel Farage, finalment ha quedat fora de la campanya oficial.
Divisió entre els votants
Segons les darreres enquestes, dutes a terme entre el 29 de març i el 4 d’abril per la societat internacional d’estudis de mercat YouGove, un 39% donaria suport a seguir dins el club dels 28 mentre que un 38% optaria pel ‘brexit’. Tot i això, encara hi hauria un 23% d’indecisos.
Des del novembre del 2015, les diverses enquestes realitzades als potencials votants han posat de manifest com de dividit està l’electorat. El percentatge de partidaris de romandre dins la UE, sense comptar els indecisos, era del 51% a finals de l’any passat i un 48% donava suport al ‘brexit’. Si bé els partidaris del ‘brexit’ han anat augmentat lleugerament des de principis d’any, tels que aposten per seguir dins la UE encara guanyarien, per poc, el referèndum.