Comença a València el Congrés Internacional d’Historiadors de Paper

  • Porta per nom 'La ruta del paper des de Xàtiva i València als països mediterranis i al Nou Món'

VilaWeb
Europa Press
19.09.2016 - 10:29
Actualització: 19.09.2016 - 23:37

L’Associació Internacional d’Historiadors de Paper (IPH) ha organitzat el 33è Congrés Internacional que es farà a la Universitat de València des d’avui fins dissabte. Enguany es titula: ‘La ruta del paper des de Xàtiva i València als països mediterranis i al Nou Món’.

La primera producció de paper que hi ha documentada a Occident fou a Xàtiva i es va distribuir a tot el món des del port de València. Gràcies a aquest fet, l’art de la fabricació del paper va tenir un ampli desenvolupament tecnològic.

El congrés tractarà d’aspectes generals relacionats amb l’estudi d’aquesta matèria, com ara: el desenvolupament tecnològic del paper com a material per a escriure, imprimir, pintar, embalar i altres fins; la invenció de la filigrana i la seva importància per a l’estudi de la procedència, datació i comerç del paper europeu; l’anàlisi, la conservació i preservació de documents com a portadors del nostre patrimoni cultural; i, finalment, les últimes aportacions importants per a l’estudi internacional de la història del paper.

S’hi combinarà un programa científic d’alt nivell amb visites a arxius i museus de València, Xàtiva, Banyeres de Mariola i Bunyol. Hi han col·laborat diverses institucions públiques i privades, com ara els ajuntaments de Xàtiva, Bunyol i Banyeres de Mariola; museus com el Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries Gonzalez Martí o el de la casa de la Moneda; el Reial Col·legi Seminari de Corpus Christi, ASPAPEL, ISTOCARTA, el Grup Aza i l’Associació Hispànica d’Historiadors del paper.

Aquesta trobada és organitzada en col·laboració amb la subdirecció de Conservació, Restauració i Investigació de l’Institut Valencià de Cultura i la Universitat de València. Hi participen especialistes internacionals destacats com, per exemple: Anna-Grethe Rischel (presidenta de l’IPH, National Museum of Denmark), Emanuel Wenger & Maria Stieglecker (Austrian Academy of Sciences), Claire Bustarret (IIAC, CNRS-EHESS, Paris), Peter Tschudin (president honorari de l’IPH), Patricia Engel (University for Continuing Education Krems, Àustria), Thais Helena Almeida (Fundação Biblioteca Nacional, Rio de Janeiro), Ozana Hannesch (Museu d’Astronomia e Ciências Afins, Rio de Janeiro), Céline Gendron (Unversité de Montréal), Enami Kazuyuki (Ryukoku University, Japó).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor