Comença a València el Congrés Internacional d’Historiadors de Paper

  • Porta per nom 'La ruta del paper des de Xàtiva i València als països mediterranis i al Nou Món'

VilaWeb

Europa Press

19.09.2016 - 10:29
Actualització: 19.09.2016 - 23:37

L’Associació Internacional d’Historiadors de Paper (IPH) ha organitzat el 33è Congrés Internacional que es farà a la Universitat de València des d’avui fins dissabte. Enguany es titula: ‘La ruta del paper des de Xàtiva i València als països mediterranis i al Nou Món’.

La primera producció de paper que hi ha documentada a Occident fou a Xàtiva i es va distribuir a tot el món des del port de València. Gràcies a aquest fet, l’art de la fabricació del paper va tenir un ampli desenvolupament tecnològic.

El congrés tractarà d’aspectes generals relacionats amb l’estudi d’aquesta matèria, com ara: el desenvolupament tecnològic del paper com a material per a escriure, imprimir, pintar, embalar i altres fins; la invenció de la filigrana i la seva importància per a l’estudi de la procedència, datació i comerç del paper europeu; l’anàlisi, la conservació i preservació de documents com a portadors del nostre patrimoni cultural; i, finalment, les últimes aportacions importants per a l’estudi internacional de la història del paper.

S’hi combinarà un programa científic d’alt nivell amb visites a arxius i museus de València, Xàtiva, Banyeres de Mariola i Bunyol. Hi han col·laborat diverses institucions públiques i privades, com ara els ajuntaments de Xàtiva, Bunyol i Banyeres de Mariola; museus com el Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries Gonzalez Martí o el de la casa de la Moneda; el Reial Col·legi Seminari de Corpus Christi, ASPAPEL, ISTOCARTA, el Grup Aza i l’Associació Hispànica d’Historiadors del paper.

Aquesta trobada és organitzada en col·laboració amb la subdirecció de Conservació, Restauració i Investigació de l’Institut Valencià de Cultura i la Universitat de València. Hi participen especialistes internacionals destacats com, per exemple: Anna-Grethe Rischel (presidenta de l’IPH, National Museum of Denmark), Emanuel Wenger & Maria Stieglecker (Austrian Academy of Sciences), Claire Bustarret (IIAC, CNRS-EHESS, Paris), Peter Tschudin (president honorari de l’IPH), Patricia Engel (University for Continuing Education Krems, Àustria), Thais Helena Almeida (Fundação Biblioteca Nacional, Rio de Janeiro), Ozana Hannesch (Museu d’Astronomia e Ciências Afins, Rio de Janeiro), Céline Gendron (Unversité de Montréal), Enami Kazuyuki (Ryukoku University, Japó).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor