Comanegra recupera ‘L’Emperador’ de Jordi Coca, una “rondalla de la formació de l’individu”

  • La novel·la va guanyar el Premi de la Institució dels Lletres Catalans 1999 però no es podia comprar

VilaWeb
04.09.2017 - 16:52

La novel·la va guanyar el Premi de la Institució dels Lletres Catalans 1999 però no es podia comprar

BARCELONA, 4 (EUROPA PRESS)

L’editorial Comanegra ha recuperat ‘L’Emperador’, de Jordi Coca, publicada originalment per Destino fa 20 anys i guanyadora del Premi de la Institució dels Lletres Catalans 1999, i que conforma una “rondalla sobre la formació de l’individu”, ha descrit l’autor aquest dilluns en roda de premsa.

L’autor del pròleg d’aquesta edició, Francesco Ardolino, ha afirmat que és “un dels llibres importants de la literatura catalana dels últims 40 anys”, per la qual cosa ha considerat molt necessari fer aquesta reedició donant-li un format que ha considerat més digne.

El llibre havia estat publicat per dues editorials anteriorment però segons el director de Comanegra, Joan Sala, és “pràcticament com si fos una novetat”, ja que el llibre original no es podia trobar en les llibreries.

Destino ho va publicar el 1997 i en el mes que va estar a la venda es van fer tres edicions, amb 5.000 exemplars venuts, però l’editorial va ser adquirida pel Grup Planeta i “un llibre que s’estava venent molt bé va desaparèixer del mercat”, ha dit Sala, ja que ha explicat que tots els llibres de Destino es van quedar en un magatzem.

Coca ha lamentat que “a Planeta ja no li va interessar per res”, i el llibre ja no es va tornar a editar, donant-se la situació que el 1999 va rebre el Premi de la Institució dels Lletres Catalans al millor llibre editat entre 1996 i 1998 i no es podia adquirir.

L’any 2000 ho va reeditar Proa en una col·lecció que estaven iniciant de biblioteques d’autors però “no els va funcionar i els llibres es van tornar a quedar en un magatzem”, ha dit Sala.

EL MÉS REPRESENTATIU DE COCA

Coca ha afirmat que aquest és el llibre on es veu més representat ja que surten tots els temes que desenvolupa en les seves novel·les: “El viatge, la cerca d’un ideal, d’una utopia, i un rerefons polític, tenint en compte que l’ésser humà no viu sol”.

El llibre s’ambienta en la Xina del segle XVII i mostra el viatge d’un jove que deixa el seu poble amb l’objectiu de veure l’emperador, en un moment que la invasió dels manchús “suposa una ruptura molt profunda de l’estructura imperial del moment i de les bases religioses i filosòfiques de Confuci”, ha explicat l’autor.

No obstant això, ha negat que sigui una novel·la històrica: “És com les obres de Bertolt Brecht. Aparentment tenen alguna cosa a veure amb la història però en realitat són una rondalla, com les d’Aristòfanes. Aquesta és una rondalla sobre la formació de l’individu, que queda en l’absurd, un aprenentatge sobre la base de la corrupció política i l’ambició del poder, i una mostra de com una persona innocent va madurant”, ha insistit Coca.

PARAL·LELISMES ACTUALS

L’escriptor ha considerat que, a causa d’aquesta temàtica de fons, ha adquirit molt més sentit: “Llavors vivíem en l’oasi català, abans la gent no es donaria compte. Ara fins al més ingenu veurà que el món del protagonista s’assembla a l’actual”.

“Igual que en el llibre, vivim en una societat convulsa, amb conflictes greus, en la qual els problemes submergits emergeixen. Han aflorat la corrupció i la lluita pel poder i no es respecten les grans paraules com la democràcia, la llibertat i la bondat”, ha valorat.

Ha posat com a exemple que “la por que hi ha per afrontar el problema de Catalunya és el mateix que tenia el protagonista”, així com la crisi econòmica, encara que ha descrit el llibre com una rondalla atemporal.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor