Com tornaran els crèdits ICO els autònoms?

  • «Una part dels milions es van prestar amb sis mesos de carència i el venciment és aquest mes, quan molts beneficiats encara no han pogut treballar»

Jordi Goula
07.10.2020 - 19:50
Actualització: 08.10.2020 - 11:18
VilaWeb

‘Al Banc dels Aliments atenem un nou col·lectiu, el dels autònoms, que ja representen el 20% del total de persones ateses.’ Amb aquestes paraules, dilluns passat, la directora de la institució de Barcelona, Roser Brutau, deixava astorats els espectadors –i la presentadora– del programa matinal ‘Reset’ de BTV. Molta gent sabia que la cosa anava molt malament per al col·lectiu, però potser no fins aquest límit. En aquestes píndoles hem parlat sovint de la situació precària en què es troben molts dels gairebé 550.000 autònoms que hi ha a Catalunya i, fins i tot, hem qualificat d’heroïcitat la supervivència de molts.

Ara han d’afrontar un problema addicional. Recordem que el passat mes d’abril molts autònoms amb necessitats financeres o de refinançament van sol·licitar préstecs ICO en el primer paquet de crèdits. El valor d’aquests ajuts va ser de 20.000 milions d’euros, dels quals la meitat, com a mínim, anaven destinats a autònoms i pimes. Aquesta primera línia d’ajuts garantia fins el 80% dels préstecs que els autònoms i pimes sol·licitessin als bancs per a fer front als pagaments derivats dels seus negocis durant l’estat d’Alarma.

Bé, el venciment del primer pagament de molts d’aquests crèdits als autònoms arribarà aquest mes, atès que tenien una carència de sis mesos. Amb aquesta situació, milers d’autònoms que encara no han pogut facturar res, bé per impediment legal bé per una activitat econòmica molt baixa durant els mesos d’estiu, hauran de fer front al pagament d’aquest primer retorn. Com ho faran?

Moltes associacions i patronals ja han demanat una carència fins al mes de març del 2021, és a dir, com la que ja tenen altres crèdits ICO a pimes. El problema rau en el fet que el govern espanyol diu que això no és cosa seva. El Ministeri d’Afers Econòmics diu que el govern espanyol no té capacitat per a determinar les condicions dels préstecs ICO. Diuen que els períodes de carència o amortització que s’estableixen són una qüestió que fixa l’entitat bancària amb el seu client i l’estat no pot modificar els terminis que en cada cas hagin aplicat els bancs en els contractes. L’única cosa que fa l’estat és posar un aval perquè, en el cas que hi hagi impagament, l’ICO cobreixi el 80% del crèdit. Sorpresa!

Parlo amb gent qualificada de banca i em fan una reflexió que em sembla correcta. ‘Els crèdits ICO són una col·laboració publico-privada i la decisió de canviar un contracte també hauria de ser-ho.’ D’acord. Però, i si el client que intueix problemes de pagament els va a veure? ‘És una bona idea’, em diuen. ‘Sempre es poden buscar solucions temporals.’ Bé, sembla que uns i altres es passen la pilota, però, per sentit comú, penso que és el govern qui ha de tenir l’última paraula en aquest punt.

‘A més, a l’octubre s’ha de fer front als impostos’, em diu Sandra Zapatero, presidenta de la CTAC- Autònoms. ‘O es repensen les carències i els imposts o tindrem un merder considerable damunt la taula, perquè molts autònoms no tenen diners per a pagar.’ I m’explica, a tall d’exemple, quins són els col·lectius més afectats, a banda del comerç i els bars i restaurants, que són els més coneguts. ‘Les acadèmies no reglades, com les de ball, idiomes, pintura… Moltes, per problemes d’espai, que no els permeten de seguir les normes de seguretat, la qual cosa els rebaixa els ingressos –quan poden obrir– a la meitat o menys. Els paradistes ambulants de productes no “necessaris”, que es troben amb la prohibició de vendre en molts municipis. Parlaria també dels serveis personals, com les perruqueries, fisioterapeutes, dels taxistes, dels fotògrafs, dels professionals que hi ha al voltant del muntatge d’esdeveniments i fires… Però m’allargaria molt’. I acaba: ‘És un problema molt greu perquè més de la meitat dels autònoms catalans té més de cinquanta anys i el reciclatge no és fàcil.’

Amb aquesta situació, sembla lògic ampliar els períodes de carència, igual com s’han allargat els ERTO, abans que la mora bancària es dispari i molts autònoms acabin tenint un problema per a fer front als préstecs. Cal tenir molt clar que, tal com han anat les coses, a hores d’ara molts autònoms no poden assumir l’amortització de capital, perquè l’activitat per a molts va pitjor ara que els mesos de maig i juny. I això no ho vam preveure pas, quan es van decidir els períodes de carència a l’abril.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor