Com seran les falles de València de l’any 2023? Reivindicaran les emocions i la dansa

  • Manolo García Lleonart i Marina Puche firmen la falla gran, mentre que Ceballos i Sanabria repeteixen com a autors de la infantil

VilaWeb
Presentació de l'esbós de la falla gran municipal de l'any 2023 (Fotografia: ajuntament de València)

Europa Press / Redacció

28.07.2022 - 15:00
Actualització: 28.07.2022 - 20:19

La falla gran municipal de València de l’any 2023, “Cardioversió valenciana“, estarà formada d’un gran cor de vareta per traslladar “les emocions i les experiències que fan que se’ns encengui el cor”. La falla infantil, ‘Valencians en dansa‘, en canvi, proposarà un recorregut per les danses i balls valencians per descobrir la riquesa festiva i tradicional de la terra.

El regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana, ha presidit al Saló de Cristall del consistori l’acte de presentació de les dues falles, signades per Manolo García Lleonart i Marina Puche, en el cas de la gran, i per Ceballos i Sanabria en el cas de la petita.

Galiana s’ha mostrat molt feliç d’afrontar per fi un cicle faller sencer de normalitat després de la pandèmia, i ha destacat que els dos monuments del 2023 “prometen ser espectaculars” i estan avalats per “trajectòries d’èxit al món faller”. En aquest sentit, ha fet valdre que per primera vegada a la història una dona plasma la seva firma a la falla gran de la plaça de l’ajuntament.

Tant Marina Puche com Manolo García Lleonart assumeixen aquest repte després de molts anys de treball al món de les falles. Mentrestant, Ceballos i Sanabria tornen a exhibir el seu art a la plaça per tercera vegada consecutiva i per dotzena vegada a la història.

Els pressupostos per a aquests projectes s’han incrementat enguany en un sis per cent fins a arribar als 217.300 i 30.210 euros –IVA inclòs– per a la gran i petita, respectivament.

Per què cardioversió?

El nom de la falla gran es refereix al procediment mèdic que restaura el ritme cardíac normal en les persones que pateixen determinats tipus d’anomalies als batecs del cor. Per aquest motiu està escenificada amb un gran cor, creant una metàfora de la felicitat amb la florida de la flor. “Hem volgut enfocar aquesta alegria de viure, de bategar i de sentir com a visió de la nostra ciutat i de la terreta, amb un passeig pel centre històric on els seus monuments com el Miquelet, Santa Caterina o les torres t’envolten”, han descrit.

“Valencians a dansa”

En el cas de la falla infantil, es proposa de fer un recorregut per les danses i balls del país per descobrir la riquesa festiva i tradicional dels valencians. “Les danses, com per exemple les del Corpus, a part de la seva càrrega simbòlica i el seu caràcter ritual, tenen una procedència popular, el ball de la gent popular. La noblesa i la burgesia acudien a la festa com una simple desfilada processional, mentre que les danses i balls eren protagonitzats pel poble que sabia ballar”, han explicat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor