01.08.2016 - 22:00
El govern va aprovar la setmana passada el projecte de llei de creació de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, l’ens que ha de substituir l’actual Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT). L’objectiu del govern és de disposar de les eines necessàries per a encarar els riscs i amenaces que implica actualment la plena integració a la societat digital. L’agència és una de les estructures d’estat que constaven al programa electoral de Junts pel Sí, encara que ja era també un projecte del govern presidit per Artur Mas.
De moment, l’agència serà adscrita al Departament de la Presidència i tindrà la missió de garantir la seguretat de les xarxes de comunicacions electròniques i els sistemes d’informació en l’àmbit de la Generalitat de Catalunya i de tot el seu sector públic, en col·laboració amb els organismes judicials i policíacs.
Entre els encàrrecs i funcions que tindrà el nou organisme destaquen l’execució del servei públic de ciberseguretat, que s’encarregarà de vetllar per la seguretat TIC de Catalunya. També s’ocuparà de la coordinació amb el sector privat per millorar el grau de seguretat TIC de la ciutadania. Una de les competències de l’agència serà fer costat al govern per elaborar els plans de seguretat TIC necessaris i executar-los en cada moment.
L’agència haurà de vetllar per la millora de la seguretat i la promoció de la seguretat de la identitat digital de la ciutadania de Catalunya. També organitzarà activitats de difusió, formació i conscienciació als col·lectius destinataris i vinculats al món digital i d’internet i els facilitarà les eines i els programes escaients.
Relleu del CESICAT
Aquestes i més funcions les exerceix actualment la Fundació Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT), constituïda el 2009 entitat instrumental en matèria de seguretat TIC a Catalunya per desenvolupar el Pla de seguretat de la informació i les seves línies estratègiques. Ara, l’evolució constant del sector de la ciberseguretat dels darrers temps, com també el procés de reordenació de tasques i funcions que ha experimentat el CESICAT feien necessari, segons el govern, de revisar la forma jurídica de l’ens instrumental o organisme que ha d’executar aquestes funcions.
La creació de la nova agència no ha de tenir efecte sobre l’organització i els recursos del CESICAT, perquè la nova entitat n’adoptarà les funcions a tots els efectes, sense impacte en l’estructuració del sector públic. Igualment, el nou organisme mantindrà les funcions de CERT (Computer Emergency Response Team), encarregat de donar resposta als incidents de ciberseguretat que es donen a Catalunya i que actualment desenvolupa el CESICAT.