15.08.2016 - 22:00
Kilian Jornet afronta el repte més important de la seva carrera esportiva: batre el rècord d’ascens de l’Everest. L’alpinista català ja ha batut les millors marques a muntanyes com ara el Denali, el Mont Blanc o l’Aconcagua. Però aquesta vegada el repte comporta una cosa ignota per a ell, superar la barrera dels 8.000 metres: ‘Serà un dels ascensos més exigents que he fet mai, no sé com pot reaccionar el meu cos en aquesta altitud.’
Què es trobarà Jornet a 8.000 metres? Ací ho explica el seu company d’equip Jordi Tossas:
Conditions at 8.000m explained by @Jorditosas…discover the challenges #SoMLEverest expedition will face!https://t.co/zjTjpnOc2P
— Summits of My Life (@SummitsofMyLife) 11 d’agost de 2016
L’aclimatació a gran altitud és tant o més important que la preparació física si es vol batre el rècord. Aquest últim mes, Jornet ha viscut gairebé a 4.000 metres. Entrenant-se i dormint entre els vessants del massís del Mont Blanc. Aquesta aclimatació prèvia, segons Tosas, cerca optimitzar l’energia. Les finestres de bon temps són curtes i cal estar preparat. ‘Passar molts dies d’aclimatació a l’Himàlaia et pot debilitar’, afirma.
Would you like to know more about acclimatisation? @Jorditosas explains the details about our 1st stage #SoMLEverestpic.twitter.com/R8aQ61uyGU
— Summits of My Life (@SummitsofMyLife) 1 d’agost de 2016
Entre els entrenaments que ha fet, Jornet ha arribat a coronar dues vegades el cim del Mont Blanc (4.809 metres) el mateix dia. També ha competit a la carrera de llarga distància Hardrock 100, que es disputa al Colorado (els Estats Units). Concretament són 161 quilòmetres amb més de 10.000 metres de desnivell positiu. La carrera transcorre per les muntanyes de San Juan i l’altitud mitjana és de 3.400 metres (els mateixos que l’Aneto). Jornet va compartir la primera posició amb el nord-americà Jason Schlarb.
Ací podeu veure el seguiment gràfic d’un d’aquests entrenaments d’aclimatació de Jornet al Mont Blanc: 33 quilòmetres, 6.500 metres de desnivell positiu, 12 hores corrent.
Jornet fa més d‘una setmana que s’entrena fent exercicis d’aclimatació a la vall de Langtang, on hi ha nou cims que superen els 6.000 metres i dos que sobrepassen els 7.000. L’alpinista ha assegurat que passaria unes quantes nits al voltant dels 6.000 metres abans d’anar-se’n cap a l’Everest (farà l’ascens des del Tibet). Allà farà tasques de reconeixement de la ruta i trencarà la barrera dels 8.000 metres unes quantes vegades. Si tot va bé, l’intent de rècord es farà a mitjan setembre.
Jornet i el seu equip han escollit una ruta poc practicada de la cara nord per intentar batre el rècord de velocitat. La sortida serà des del monestir de Rongbuk. Des d’allà, recorrerà uns 30 km abans d’arribar al camp base avançat de la cara nord, conegut per Zombie Camp (6.500 m) i, una vegada allà, encararà l’ascensió fins al cim. Segons les condicions meteorològiques, l’equip decidirà la ruta: el corredor Norton o el Horbein.
La motxilla de Jornet
L’equipatge de l’alpinista, malgrat que provarà de fer un ascens lleuger i minimalista (sense cordes fixes ni oxigen), no és pas poca cosa: esquís de muntanya, piolet, botes, botes d’alta muntanya amb grampons incorporats (dissenyades especialment per a aquesta expedició), sac de dormir, màrfega, abrics de plomes, diferents menes de guants, bastons, un llum frontal, crema hidratant i solar, una pala per a la neu, dues càmeres, cantimplores de mà, un mòbil, una placa solar portàtil per a carregar els dispositius elèctrics, una llibreta, roba esportiva i, evidentment, el passaport.
Time to pack my luggage for #SoMLEverest…can you help me with this? @SalomonSports pic.twitter.com/qd6a1nHQHK
— kilian jornet (@kilianj) August 4, 2016
Ací podeu veure en detall les botes especials que li han dissenyat:
Ahead of @kilianj’s Everest expedition, we designed a prototype system to allow him to be light & quick.#TimeToPlay pic.twitter.com/9cYVoRIGIA
— Salomon (@SalomonSports) August 1, 2016